Senusret I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Senusret I
Født20. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Død1919 f.Kr.Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseFarao i 12. dynasti Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleNeferu III
FarAmonemhet 1.
MorNeferitatjenen
BarnAmenemhat II
Sebat
NasjonalitetOldtidens Egypt
Mellomriket i Egypt
GravlagtPyramid of Senusret I

Tempelrelieff som man mener er Senusret I, utstilt på Royal Ontario Museum.

Senusret I (skrives også Senwosri I) var den andre farao i det tolvte dynasti i Egypt. Han styrte fra 1971 f. Kr. til 1926 f. Kr. og var en av de mektigste kongene i dette dynastiet. Hans pyramide ble bygget ved el-Lisht.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Senusret I fortsatte sin fars aggressive ekspansjonspolitikk mot Nubia (i dag en region i sydlige Egypt) ved å etablere Egypts formelle sydlige grenser ved festningen ved Buhen i nærheten av den andre fossen. Han organiserte også en ekspedisjon til den vestlige ørkenoasen i den libyske ørkenen. Senusret I etablerte diplomatiske forbindelser til noen av herskerne i byene i Syria og Palestina.

Senusret I forsøkte også å sentralisere landets politiske struktur ved å støtte de lokale styrerne i de distriktene som var lojale til ham. Han er nevnt i Sinuhes fortelling[1] hvor det fortelles at han skyndte seg tilbake til det kongelige palasset i Memfis fra en militær kampanje i Asia etter å ha hørt om mordet på sin far, Amenemhat I.

Bygningsprogram[rediger | rediger kilde]

Senusret I organiserte flere ekspedisjoner til steinbruddene i Sinai og Wadi Hammamat, og bygget flere helligdommer og templer over hele Egypt og Nubia i løpet av sin lange regjeringstid. Han bygget opp igjen det viktige tempelet til Re-Atum i Heliopolis, senteret for solkulten, og reiste to obelisker i røde granitt på samme sted for å feire sitt eget 30 års Heb Sed-jubileum. En av obeliskene står fortsatt og den eldste stående obelisk i Egypt. Senusret I remodellerte også Khenti-Amentiu Osiris-tempelet ved Abydos.

En berømt helligdom kalt for Det hvite kapellet med fine og markerte relieffer av denne herskeren ble bygget i Karnak for å minne hans 30-årsjubileum står fortsatt utstilt. Kapellet ble bygget på nytt av flere steinblokker av Henri Chevrier i 1926.

Død[rediger | rediger kilde]

I hans 43. regjeringsår utpekte Senusret I sin sønn Amenemhat II som sin medregent ved tronen og døde en gang i sitt 46. regjeringsår, skjønt Turin Canon har gitt ham en regjeringstid på 45 år og et ukjent antall måneder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Tale of Sinuhe (engelsk). Oversatt av R. B. Parkinson. Oxford University Press. 1997. s. 27 (linje 14). ISBN 978-0-19-955562-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Amenemhat I 
Farao i Egypt
Etterfølger:
 Amenemhat II