Senusret I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Senusret I
SesostrisI-AltesMuseum-Berlin.png
Født20. århundre f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
Død1919 f.Kr.Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
Ektefelle Neferu IIIRediger på Wikidata
Far Amonemhet 1.Rediger på Wikidata
Barn Amenemhat IIRediger på Wikidata
Nasjonalitet Oldtidens Egypt, Mellomriket i EgyptRediger på Wikidata
Gravlagt Pyramid of Senusret IRediger på Wikidata

Tempelrelieff som man mener er Senusret I, utstilt på Royal Ontario Museum.

Senusret I (skrives også Senwosri I) var den andre farao i det tolvte dynasti i Egypt. Han styrte fra 1971 f. Kr. til 1926 f. Kr. og var en av de mektigste kongene i dette dynastiet. Hans pyramide ble bygget ved el-Lisht.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Senusret I fortsatte sin fars aggressive ekspansjonspolitikk mot Nubia (i dag en region i sydlige Egypt) ved å etablere Egypts formelle sydlige grenser ved festningen ved Buhen i nærheten av den andre fossen. Han organiserte også en ekspedisjon til den vestlige ørkenoasen i den libyske ørkenen. Senusret I etablerte diplomatiske forbindelser til noen av herskerne i byene i Syria og Palestina.

Senusret I forsøkte også å sentralisere landets politiske struktur ved å støtte de lokale styrerne i de distriktene som var lojale til ham. Han er nevnt i Fortellingen om Sinuhe hvor det fortelles at han skyndte seg tilbake til det kongelige palasset i Memfis fra en militær kampanje i Asia etter å ha hørt om mordet på sin far, Amenemhat I.

Bygningsprogram[rediger | rediger kilde]

Senusret I organiserte flere ekspedisjoner til steinbruddene i Sinai og Wadi Hammamat, og bygget flere helligdommer og templer over hele Egypt og Nubia i løpet av sin lange regjeringstid. Han bygget opp igjen det viktige tempelet til Re-Atum i Heliopolis, senteret for solkulten, og reiste to obelisker i røde granitt på samme sted for å feire sitt eget 30 års Heb Sed-jubileum. En av obeliskene står fortsatt og den eldste stående obelisk i Egypt. Senusret I remodellerte også Khenti-Amentiu Osiris-tempelet ved Abydos.

En berømt helligdom kalt for Det hvite kapellet med fine og markerte relieffer av denne herskeren ble bygget i Karnak for å minne hans 30-årsjubileum står fortsatt utstilt. Kapellet ble bygget på nytt av flere steinblokker av Henri Chevrier i 1926.

Død[rediger | rediger kilde]

I hans 43. regjeringsår utpekte Senusret I sin sønn Amenemhat II som sin medregent ved tronen og døde en gang i sitt 46. regjeringsår, skjønt Turin Canon har gitt ham en regjeringstid på 45 år og et ukjent antall måneder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ basert på følgende heuristikk inferred from life span[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Amenemhat I 
Farao i Egypt
Etterfølger:
 Amenemhat II