Hopp til innhold

Semitrailer (tilhenger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trekkvogn med semi-trailer.
Semi-trailer uten trekkvogn
Brønnsemi opplastet med dumper

En semitrailer er en lang tilhenger som trekkes etter en trekkvogn. Den forreste delen av semitraileren vil ligge over trekkvognens bakerste aksling(er), noe som belaster trekkvognen med ca. 40 % av tilhengerens vekt. Semitraileren kobles til trekkvogna med en «king-pin» og «svingskive». Semitrailer er et av de mest brukte transportmidlene innen godstrafikk. Dette fordi det er svært praktisk med kun en åpning – kontra kombinasjonen lastebil og henger, hvor man da må laste/losse bil og henger hver for seg. Mange semitrailere blir benyttet innen termotransport, og de er da utstyrt med ett eller to aggregater for kjøl/frys/varme. En semitrailer i "norsk" størrelse har plass til 33 Europaller (3x11) på gulvet. Ofte settes pallene to i høyden ved hjelp av bommer som holder det øverste laget oppe. Totalt fraktes da 66 paller i en semitrailer. Mange semitrailere har også sideåpning – det vil si at hele den ene langsiden kan åpnes for å lette lasting og lossing av ukurant gods. Ordet semitrailer brukes ofte om hele den sammensatte enheten – altså både trekkvognen og tilhengeren. Maksimal lengde og vekt for trekkvogn med tilhenger i Norge er 17,5 meter og 50 tonn uten dispensasjon fra Statens vegvesen.

Videre finnes det mange variasjoner av semitrailere.

  • jumbosemi = Scenen (de 3–5 fremste metrene av traileren) er høyere enn den bakre delen som da blir nedsenket
  • brønnsemi = Scenen (de 3–5 fremste metrene av traileren) er høyere enn den bakre delen, men den midtre delen er bygget så lav som mulig. Traileren blir da høy-lav-normal
  • rett semi = Hele traileren har lik høyde hele veien.

Alle disse kombinasjonen bortsett fra brønnsemi finnes i både åpen og lukket versjon. Brønnsemi finnes normalt bare som åpen versjon.

En semitrailer kan også være del av et modulvogntog.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Veglister for modulvogntog». Statens vegvesen. Besøkt 30. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]