Europall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Europall

En Europall (EUR-pall) er en standardisert transport- og lagringsenhet som brukes som underlag ved transport og lagring. Den brukes til lasting, lossing og stabling av varer i ulike bransjer.

Europallen er utformet for å tåle tung belastning og håndtering. Den har en åpning som åpner opp for håndtering av jekketralle og truck.

Den mest vanlige europallen har en standarddimensjon på 120 cm x 80 cm. En standard europall kan lastes med opptil 4 tonn ved stabling og 1,5 tonn i bruk ved forflytning[1].

Europallen ble utvilket etter andre verdenskrig i et snekkerverksted i Gyllsjö, Sverige, tilhørende brødrene Ivar og Tore Svensson. De laget opprinnelig kasser til frukt og de begynte å produsere paller tilpasset gaffeltrucker for et lager i Helsingborg. Da Statens Järnvägar ville ha standardiserte paller utviklet brødrene Svensson pallen i samarbeid med SJ. Den internasjonale jernbaneunionen gjorde deretter pallen til en europeisk standard. Standardiserte paller gjorde det mulige å laste og losse jernbanevogner 10 ganger så raskt. Det er opp mot 500 millioner europaller i omløp.[2]

Merking og identifikasjon[rediger | rediger kilde]

EUR-pallen (EUR, EUR1) må bruke minst 78 spiker av en bestemt type som følger et foreskrevet spikermønster. Den endelige pallen veier 20 til 25 kg. Bare tørt trevirke kan brukes for å redusere risikoen for mugg.[3]

Hver EUR-pall har flere kvalitetsmerker:

  • På venstre kloss vises EPAL-logoen. Opprinnelig ble denne brukt for å identifisere jernbaneselskapet som hadde rett til å kontrollere produksjonen av pallen. Etter at kontrollen ble overført til EPAL, krever mange rammeavtaler at EPAL-logoen brukes.
  • På senterkossen vises ISPM / IPPC-merking.
  • På høyre kloss vises EUR-logoen. EPAL- og EUR-logoene er omringet av en oval som ligner på nasjonalitetsmerket for biler.

Vanligste størrelsene[rediger | rediger kilde]

De fire vanligste størrelsene på Europaller (EUR-paller):[4]

EUR-pall type Dimensjoner (L × B)
EUR, EUR 1 800 x 1 200 mm
EUR 2 1 200 x 1 000 mm
EUR 3 1 000 x 1 200 mm
EUR 6 800 x 600 mm

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Eurokasse, system for gjenbrukbare bokser for transport og oppbevaring
  • Vekselsbeholder, standard frakt beholder for vei og jernbanetransport

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «EPAL Euro Pallet». www.epal-pallets.org. Besøkt 16. mai 2023. 
  2. ^ «Europallen». www.dagogtid.no (norsk nynorsk). 24. november 2023. Besøkt 28. desember 2023. 
  3. ^ «140 Krav til godkjente Europaller – Stand». Besøkt 16. mai 2023. 
  4. ^ «Overview». www.epal-pallets.org. Besøkt 16. mai 2023. 
Autoritetsdata