Selvportrett (Pushwagner)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Selvportrett»
KunstnerHariton Pushwagner
År19731993
TeknikkOljemaling og blandingsteknikk på canvas
Dimensjoner135 × 85 cm
PlasseringPrivat eie

«Selvportrett» er et maleri av Hariton Pushwagner, utført i flere versjoner mellom 1973 og 1993. Verket er en del av malerifrisen Apokalypse og regnes blant Pushwagners hovedverk. Bildet har størrelsen 135 × 85 cm. Verket er i privat eie av Hariton Pushwagner. Verket har blitt utført i flere ulike versjoner i tillegg til originalen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

«Selvportrett» var starten på frisen Apokalypse. Over flere år tegnet Pushwagner inn 23 000 figurer i en hodeform; kvinnekropper på sidene i en tilskuertribune, ansikter i kassene og en mannlig skikkelse i spiralen. Dette er trolig et av kunsthistoriens mest særegne selvportrett, der et pastost malt slips og overkropp står i sterk kontrast til detaljrikdommen inne i hodet. Motivet kan tolkes som Pushwagners syn på verden[1]

Estetikk[rediger | rediger kilde]

Pushwagner begynte på tegningen i 1973 og fullførte den i 1993.Motivet er et omriss av et ansikt med en svært detaljert tegning av til sammen 23 000 mennesker på innsiden. Det er en spiral av menn som går i en lang kø etter hverandre fra bunn til topp og en tilskuertribune langs sidene som er fylt med kvinner som ser på mennene som går i den lange køen. Tegningen er et halvnært utsnitt av et ansikt, med et utsnitt av alle de små menneskene inni hodet på personen. Tegningen inne i omrisset av ansiktet er svarthvitt, mens fargene rundt – både bakgrunn, skjorte og slips – er lyse. Det er brukt mye blåfarger utenfor omrisset av ansiktet og en del sort inni hodet. Linjene i tribunen skaper et forsvinningspunkt i bildet, i motsetning til spiralen som ser ut som en tornado av mennesker.[2]

Ulike versjoner[rediger | rediger kilde]

  • «Selvportrett» - Original: Maleriet ble påbegynt i 1973, ferdigstilt i 1993. Finnes i et eksemplar som er i Pushwagners private eie. Omrisset og skjorten har blå farger, slipset er gult, rødt, sort og hvitt.
  • «Selvportrett» - Henie Onstad Kunstsenter 1980: Trykk/plakat laget i forbindelse med Pushwagner sin utstilling på Henie Onstad Kunstsenter juni til juli 1980. Plakaten ble trykt av silketrykker Gunnar Fredriksen i to farger, som også trykte hele serigrafiserien til utstillingen alene. Det er usikkert hvor mange plakater som ble laget, med et antall på ca. 100 stk. er sannsynlig. Et fåtall av trykkene er signert (10 stk.), portrettet har blå bakgrunn, hvit skjorte og sort slips. Det finnes kun et fåtall eksemplarer av dette trykket i god stand i dag.
  • «Selvportrett» - Rød E.A.: Trykt i 250 eksemplarer i år 2000. Bildet har rød bakgrunn og skjorte, samt grønt slips.
  • «Selvportrett» - Monokrom: Serigrafi monokrom produsert i 2009 i 250 eksemplarer. Dette er en videreutvikling av versjonen fra 2000. Trykket har høyere kvalitet og er noe større.
  • «Selvportrett» - Håndkolorert versjon I & 2: Dette er håndkolorerte serigrafier produsert i 2011 og finnes i 9 x 2 eksemplarer. Håndkolorert versjon 2 har et forgylt slips av ekte bladgull.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]