Sellanrå turisthytte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sellanrå turisthytte
LandNorges flagg Norge
Kart
Sellanrå turisthytte
60°03′02″N 10°45′25″Ø

Sellanrå turisthytte er en hytte i Nordmarka i Oslo kommune. Hytta drives av Friluftsklubben i Oslo og er Nordmarkas eneste selvbetjente turisthytte. Dvs. at hytta i tillegg til overnatting, tilbyr forsyninger av proviant.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hytta var bygget til arbeiderforeningen ved Tiedemanns Tobaksfabrik. Sellanrå var navnet fra hytta var bygd og er hentet fra Knut Hamsuns roman Markens Grøde. Hytta eies nå av tobakksfabrikkens etterkommer, Ferd eiendom, men leies til Friluftsklubben for kr. 0,- per år mot vedlikehold av hytta.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Utsikt vestover fra Raudløkkollen. Vannene er Øyungen i forgrunnen, Rottungen i bakgrunnen og Gåslungen mellom dem nær høyre billedkant

Sellanrå ligger på Raudløkkollen i «Maridalsalpene» nord for Maridalsvannet i Nordmarka. Enkleste adkomst er fra Skar i Maridalen, via umerket sti opp Furumokollen og videre mellom Øyungskollen og Raudløkkollen til Sellanrå. Alternativ nås hytta fra Movatn via Tømte gård. Sellanrå ligger 460 meter over havet, på toppen av en ås og har eventyrlig utsikt mot vest. En ser Jonsknuten, Gaustatoppen og Norefjell på en klar dag.

Posisjonen for Sellanrå angitt i WGS84 datum er 6658340 N 597850 E i UTM sone 32 eller 60° 3’ 2” nord, 10° 45’ 25” øst.

Bruk av hytta[rediger | rediger kilde]

Hvem som helst kan overnatte på hytta, men en må bestille på forhånd og folk som ikke er medlemmer av Friluftsklubben må betale et depositum for å få nøkkel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]