See You in September

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

«See You in September» er en amerikansk sang skrevet av Sherman Edwards og Sid Wayne i 1959. Sangen ble en Top 30-hit da den første gang ble spilt inn på plate av The Tempos. Da The Happenings gjorde en ny versjon i 1966 nådde den en tredjeplass.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sid Wayne erindret sangens begynnelse: «Jeg hadde for vane å gå fra mitt hjem på Long Island hver dag til Brill BuildingTin Pan Alley [for å] møte forskjellige låtskrivere der. Vi spiste på Jack Dempsey's eller The Turf Restaurant og så gikk vi til én av forleggernes kontorer og arbeidet i pianorommet. Vi satt rundt og sa til hverandre: «Hva ønsker du å skrive i dag? En hit eller en standard?»». Klokka elleve en fredag i juni 1959 møtte således Wayne Sherman Edwards. «Han sa: «Hva ønsker du å skrive?» «Jeg ønsker å skrive en sang kalt «See You in September», sa jeg. Vi snakket om det frem og tilbake og jeg tror at jeg kan ha bidratt med en del av åpningsmelodien, men for Sherman gjorde ikke det noe, for han kunne kaste tilbake halvparten av teksten til meg. Det er slik vi arbeidet. Jeg tror antagelig at to om ettermiddagen fikk vi sangen ferdig. Den trengte å bli skrevet. Det var som om den kokte i innsiden av oss»».

Klokken 15.30 den dagen hadde Wayne og Edwards omarbeidet deres komposisjon, forenklet den for å appelere til tenåringsmarkedet og gikk rundene hos forleggerne for å presentere sangen, som – etter et avslag – fikk en entusiastisk mottakelse av Jack Gold, eieren av den lokale Paris-etikeetten. Klokken 20.00 telefonerte han The Tempos i gruppas hjemby, Philadelphia. Gruppen ble fløyet til Ney York City dagen etter. Sid Wayne: «Mandag ble den spilt inn [med the Billy Mure Orchestra], prøvepressing ble gjort på tirsdag og på fredag ble den spilt på WNEW i New York. Ting tok av som ild i tørt gress... Fem tusen dollar til å bli delt mellom oss to [ie. Wayne & Edwards] var en forbasket god ukelønn i 1961».[2]

I virkeligheten mislyktes «See You in September» i å bli en hit i New York City-området og til tross for at den slo igjennom i San Francisco juni 1959 nådde ikke sangen de nasjonale listene før i juli. Til tross for en rask oppstigning på Billboard Hot 100-listen falt sangens fremdrift betraktelig i slutten av august med nummer 23 som høyeste resultat. Selv om den ble overskygget av The Happenings' versjon som nådde tredjeplassen oppnådde The Tempos' versjon en betraktelig fornyet aktualitet i 1973 i kraft av sin innlemmelse på soundtracket til spillefilmen Siste natt med gjengen (American Grafitti)[3]

The Happenings' versjon[rediger | rediger kilde]

Bob Mieanda i The Happenings erindrer hvordan han og de andre medlemmene av gruppa betraktet originalversjonen av «See You in September», som var «en slags langsom Cha-cha, [for å være] en stor sang, men en dårlig plate. Vi så alltid etter det. Hvis du ønsker å revidere noe og legge din egen sound i det, synes jeg at du skal se etter en stor sang, som ikke var en stor plate».[4] Den ble spilt inn på plate våren 1966. The Happenings' versjon av «See You in September» var produsert av Bob Crewe for B.T. Puppy-etiketten. Arrangementet – av Bob Bernstein – minnet både om innspillingene til The Tokens (som eide B. T. Puppy) og om Crewes protesjéer The Four Seasons. Den brøt ut i Boston, hvor sporet nådde Top Ten i juni 1966. «See You in September» sikret seg nok nasjonal støtte til å komme på Billboard Hot 100-listen i juli for så å nå den listens Top Ten i andre uke av august 1966. Til tross for at sangen lå som nummer tre i andre uke av september hadde den nok utholdenhet til å vedbli på Top Ten gjennom resten av måneden.[5] I desember samme år ble The Happenings tildelt gullplate for å ha solgt én million eksemplarer.

«See You in September» ble en hit i Brasil og lå som nummer én på listen i Rio de Janeiro i januar 1967.

I juni 1967 ble The Happenings invitert til å delta i San Remo-festivalen, hvor gruppa fremførte «See You in September» på italiensk som «Aria de settembre».[6]

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

I løpet av perioden mellom The Tempos' originalinnspilling av «See You in September» og The Happenings' hitversjon fra 1966 laget The Quotations sangen i doo-wopstil i april 1962. Ifølge The Quotations-medlem Harvey Hersh: «Verve [gruppas platemerke] utgav platen i august, som ødela enhver sjanse for radiospilling ganske mye».[7]

1962 var også året for en coverversjon av «See You in September» på albumet Things We Did Last Summer med Shelley Fabares.

The Chiffons spilte inn en versjon. Den ble utgitt på gruppas album He's So Fine (1963) og gjenutgitt på Sweet Talkin' Guy (1966)

Mike Clifford hadde i september 1964 en singleutgivelse av See You in September, men som B-siden til One By One The Roses Died, som ikke kom på listene.

I Storbritannia, hvor The Happenings' single ble utgitt på Fontana-etiketten i august 1966 og ikke nådde Top 50, ble «See You in September» spilt inn på plate av The Symbols, en mannskvartett fra East London signert av Ed Kassner i President Records spesfikt for å gjøre en coverversjon av The Happenings' hit – med Keith Mansfield ansvarlig for orkesterarrangementet og som dirigent.

The Symbols' versjon nådde en niendeplass på Radio London Fab 40-listen uten å bli rangert på den britiske Top 50-listen. Distribusjonsproblemer medvirket angivelig også til dens manglende innflytelse på listen (selv om The Symbols fortsatte å være på President Records og bidro med suksessfulle coverversjoner av eldre amerikanske hits som «Bye Bye Baby» og «The Best Part of Breaking Up». Gitaristen Mick Clarke ble én av grunnleggerne av gruppen The Rubettes).

«See You in September» ble også spilt inn på plate av Gerry & the Pacemakers.

I november 1966 spilte Olivier Despax inn en franskspråklig versjon av «See You in September» for utgivelse av Barclay Records.

I 1972 gjorde Mike Curb Congregation sin versjon. Julie Budd spilte også inn sangen samme år, og hennes versjon ble suksessfull nok i Argentina til å rettferdiggjøre en turné i Sør-Amerika våren 1973.

I august 1979 ble en versjon av «See You in September» med Debby Boone utgitt på single for å sammenfalle med utgivelsen av albumet Debby Boone (hvor «See You in September» ikke var med).

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

T. A. Lie har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Sees vi i september».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plasseruing
Dato for listeplassering
The Tempos USA Billboard Hot 100-listen # 23 1959
The Happenings USA Billboard Hot 100-listen # 3 1966
Mike Curb Congregation USA Billboard Easy Listening-listen # 15 1972
Debbie Boone USA Billboard Adult Contemporary-listen # 45 1979
Debbie Boone USA Billboard Hot Country Singles-listen # 41 1979

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Whitburn, Joel (2004): The Billboard Book of Top 40 Hits. Eighth Edition. Record Research. Side 625
  2. ^ DC magazine
  3. ^ «American Graffiti» (engelsk). Internet Movie Database. 
  4. ^ [1]
  5. ^ Whitburn, Joel (2004): The Billboard Book of Top 40 Hits. Eighth Edition. Record Research. Side 275
  6. ^ [2]
  7. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2009-02-03. Besøkt 4. november 2009.