Sebastians verden (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sebastians verden
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] dramafilm[1]
Utgivelsesår2010
NasjonalitetNorge
Lengde94 min.[2]
Bak kamera
RegiKnut Møller-Lien[2] Rediger dette på Wikidata
ManusKnut Møller-Lien[2] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeKim Bodnia,[2] Camilla Malmquist Harket,[2] Christian Strand,[2] Andreas Wilson[2] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Premiere(r)19. mars 2010 (Norge)[3]
Eksterne lenker

Sebastians verden er en norsk spillefilm fra 2010. Filmen er regissert av Knut Møller-Lien med utgangspunkt i hans egen roman Sebastians verden fra 2005.[4][5][6] Filmmanuset ble skrevet av Møller-Lien.[6][7]

Filmprosjektet gikk over mange år og ble omstridt fordi både skuespillere og innspillingsstab gjennom flere år etterlyste lønn for arbeidet. Det ble derfor tatt ut søksmål mot regissøren, som også hadde rollen som produsent. Møller-Lien ble dømt til å betale saksøkerne rundt 1,3 millioner kroner.[7] Fagforeningen Norsk Skuespillerforbund varslet at de vurderte å stanse filmens planlagte premiere.[8][9] Skuespillerne og produsenten inngikk et forlik slik at filmen fikk premiere i mars 2010 som planlagt.[7] Produsenten Møller-Lien hadde da blitt slått konkurs.[10]

Etter premieren fikk filmen svært dårlig mottagelse av anmelderne.[7][11] Til tross for at filmen handler om et miljø i Oslo, ble den ikke vist på kino i Oslo; kino-eieren Oslo kinematografer anså at filmen var for dårlig.[7][12]

Handling[rediger | rediger kilde]

Sebastians verden er full av rå vold og kynisme. Hovedpersonen, Sebastian, er villig til å strekke seg så langt han trenger for å oppfylle drømmene sine, og tjene mest mulig penger. Men i denne prosessen begår han den ene forbrytelsen etter den andre. Men samtidig forsøker Sebastian å være hyggelig mot de han elsker, og passer på dem.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Andreas Wilson som Sebastian
  • Christian Strand som Moon
  • Charles Wojnicki
  • Arne Hvidsten
  • Camilla Malmquist som Sandra
  • Kim Bodnia som Kåre
  • Kjersti Døvigen
  • Brit Elisabeth Haagensli
  • Per Jansen
  • Ivar Nørve
  • Sidsel Ryen
  • Finn Schau

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (på en) Internet Movie Database, IMDb-ID tt1825947, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/ 
  2. ^ a b c d e f g http://www.nb.no/filmografi/show?id=756884; besøksdato: 31. januar 2016.
  3. ^ www.imdb.com, besøkt 31. januar 2016[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Sebastians Verden». International Movie Database - imdb.com. 19. mars 2010. Besøkt 21. januar 2021. 
  5. ^ «Sebastians verden - 2010». Filmweb.no (norsk). Besøkt 21. januar 2021. 
  6. ^ a b «Sebastians verden blir film». Nordstrands Blad - www.noblad.no (norsk). 9. januar 2006. Besøkt 21. januar 2021. 
  7. ^ a b c d e «Kalkunkvaliteter». Tønsbergs Blad - www.tb.no (norsk). 18. mars 2010. Besøkt 21. januar 2021. «Det har stormet rundt produksjonen av "Sebastians verden". Filmen ble spilt inn i 2006, men pengeproblemer har gjort at ting har tatt sin tid. Oppsiktsvekkende nok ble regissøren, som også har skrevet både manus og boken filmen er basert på, trukket for retten og dømt til å betale drøye 1,3 millioner kroner. Folk i filmstaben hadde nemlig ikke fått den betalingen de skulle.» 
  8. ^ «Vil stoppe film med rettssak». Telen - www.telen.no (norsk). 9. mars 2010. Besøkt 21. januar 2021. «Men nå rasler Skuespillerforbundet med sablene, og går til retten for å stoppe filmen, der kjente skuespillernavn som Christian Strand, Camilla Malmquist Harket og svenske Andreas Wilson er på rollelista. Dagbladet skriver at bakgrunnen for søksmålet er at mange av skuespillerne ennå ikke har fått lønn, fire år etter at filmen ble spilt inn. Ifølge leder i Skuespillerforbundet, Agnete Haaland, ville stevningen bli levert namsmannen i går, med krav om at filmen blir stanset.» 
  9. ^ Lie, Kari (25. februar 2010). ««Sebastians verden» kan bli stoppet». NRK. Besøkt 21. januar 2021. «Men dramaet på lerretet har hittil stått i skyggen for dramaet på selve filmproduksjonen. 18. mars er planlagt premieredato for filmen på flere kinoer i Norge. | – Det synes jeg er helt forferdelig, jeg synes ikke han fortjener det i det hele tatt, sier Sarah Adolfsen som fortsatt venter på de 200.000 kroner hun skulle ha fått for sin innsats som sminke- og kostymeansvarlig under innspillingen i 2006. | – Jeg skjønner ikke at det går an å ha samvittighet til å sette opp en film hvor bare én i staben har fått betalt, sier Adolfsen.» 
  10. ^ Redaksjonen (19. mars 2010). «Ingen premiere på Sebastians Verden». Rushprint. Besøkt 21. januar 2021. «Vi har tidligere avklart med Filmforbundet at vi hadde en felles interesse i saken, nemlig at det kommer inntekter inn i boet til Møller-Lien slik at disse kan fordeles til kreditorene. | Filmforbundet har informert meg om at det er gjort en avtale om at pengene fra kinoinntektene vil bli kanalisert gjennom en advokat som skal utbetale inntektene til kreditorene» 
  11. ^ Pål Frostad (28. mai 2011). «Anmeldelse av Sebastians Verden». www.filmfront.no. Besøkt 21. januar 2021. «Sebastians Verden kunne kanskje vært en del bedre om den hadde forsøkt seg på komedie istedet for drama. Og med en slik dårlig film, så blir det alltid snakk om hvilken anledning som er den beste til å se filmen. Kanskje filmen kan fungere som forshpielunderholdning? Det er vel kanskje til nød det eneste man kan rettferdiggjøre å se denne filmen. Tror neppe dette blir noen kultfilm heller. Dermed kan Aune Sand tørke svetten bort fra pannen, og briske seg med å fremdeles sitte trygt på den norske kalkuntronen.» 
  12. ^ Thorkildsen, Joakim (24. februar 2010). «Denne filmen er for dårlig for Oslo». dagbladet.no (norsk). Besøkt 21. januar 2021. «Det er snart fire år siden skandalefilmen «Sebastians Verden» ble innspilt i Oslo og Thailand, med fintfolk som Christian Strand, Kim Bodnia og svenske Andreas Wilson på rollelista. Én konkurs, en rettssak og utallige krangler seinere ser den omsider ut til å bli satt opp på utvalgte kinoer 18. mars. Filmen er nå ferdigstilt, etter at den omstridte eiendomshaien Arne Hvidsten (42) spyttet inn et millionbeløp. (---) Filmen vil bli sendt ut i 15 kopier, og vist i en rekke byer - blant dem Horten, Alta og Sarpsborg - før den gis ut på dvd i mai. Én kino-kjede som ikke vil sette opp filmen, er Oslo kino. Etter deres vurdering er ikke «Sebastians Verden» bra nok.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]