Se-ma-for

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Se-ma-for er et polsk animasjonsstudio grunnlagt 1947 i Łódź. Det produserer hovedsakelig dokke- og tegneserieanimasjoner for barn og voksne.

Til animasjonsstudioets mest berømte produksjoner hører de Oscarbelønnede Tango samt Peter og ulven. Se-ma-for har blant annet produsert de kjente eventyrene Miś Uszatek, Przygody misia Colargola, Przygód kilka wróbla Ćwirka, Przygody kota Filemona og Zaczarowany ołówek.

Navnet er en forkortelse av Studio Małych Form Filmowych («De småe filmformers studio»).

Historie[rediger | rediger kilde]

Historien til Se-ma-for strekker seg tilbake til 1947, da studioets første dokkeanimasjon Za króla Krakusa av Zenon Wasilewski ble vist på kino. Se-ma-for har siden produsert over 1 400 filmer (derav om lag 800 dokkeanimasjoner), som har vunner over 300 priser og utmerkelser over hele verden, deriblant Oscar for Zbigniew Rybczyńskis film Tango.

Flere fremragende polske artister og kunstnere har samarbeidet med studioet: Krzysztof Penderecki, Roman Polański, Zbigniew Rybczyński, Krzysztof Komeda, Michał Urbaniak, Janusz Majewski, Janusz Morgenstern, Filip Bajon, Andrzej Barański, Daniel Szczechura, Edward Sturlis, Stanisław Lenartowicz, Tadeusz Wilkosz, Marian Kiełbaszczak, Marek Skrobecki og Piotr Dumała.

Se-ma-for er først og fremst kjent som det første og eneste dokkeanimasjonsstudioet i Polen. Denne filmteknikken ble ikke bare brukt til barneserier, men også til auteurfilmer. De mest kjente er Schody av Stefan Schabenbeck, Worek av Tadeusz Wilkosz, Kwartecik av Edward Sturlis, D.I.M av Marek Skrobecki, Fantastyczny Sklep z kwiatami av Paweł Partyka samt Peter og ulven av Suzie Templeton. Sistnevnte har blant annet vunnet hovedprisen og publikumsprisen på den viktigste animasjonsfestivalen i Annecy i Frankrike, samt Oscar i kategorien for beste animerte kortfilm.

Se-ma-for har også produsert filmer i et bredere stilistisk spekter: både eksperimentelle filmer, dokumentarer, og til og med fiksjonsfilmer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]