Celyphidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Celyphidae
Nomenklatur
Celyphidae
Populærnavn
celyphider
Hører til
høyere fluer, (Cyclorrhapha), tovinger, (Diptera)
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 90, ikke i Norge
Habitat: På land, larvene i råtnende planter
Utbredelse: tropiske områder i Afrika, Asia og Australia
Inndelt i

Celyphidae er en liten familie av merkelig utseende fluer. Scutellum (den bakerste ryggplaten på brystdelen) er svært forlenget og dekker mesteparten av bakkroppen. Dette, og det at fluene er harde og ofte metallisk fargede, gjør at de ved første øyekast ligner mer på biller enn på fluer. Alle artene lever i tropene i den gamle verden. Tross sitt spesielle utseende er de trolig nært beslektet med løvfluene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (3–8 mm), tettbygde fluer, ofte metallisk fargede. De er lette å kjenne igjen (dersom man i det hele tatt gjenkjenner dem som fluer) på det veldig store scutellum-et. Hodet er bredt, glatt og skinnende. Fasettøynene er ganske små og runde og pannen er bred. Punktøynene er sterkt redusert eller mangler helt. Børstene på hodet er små og lite påfallende. Antennene er forholdsvis slanke, det innerste leddet er lengre enn bredt. Nær spissen av det tredje leddet sitter en antennebørste (arista) som gjerne er sterkt utvidet nær roten, og kan være nesten like bred som det tredje antenneleddet. Brystet (thorax) er rundt hvelvet, og scutellum (den bakerste ryggplaten) er minst like lenagt som resten av brystet, og dekker det meste av bakkroppen. Som resten av kroppen mangler brystet kraftige børster. Vingene er korte og brede, bredt avrundet i spissen. Når fluene ikke flyr, er vingene foldet under scutellum og ikke synlige, noe som øker likheten mellom disse fluene og biller. Ved bakkanten av vingen sitter vanligvis en stor, hårete lapp (alula). Bakkroppen er stor, høyt hvelvet og hard, for det meste skjult av scutellum. Beina er korte og slanke. Larvene er forholdsvis lange og tynne, få arter er kjente.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av råtnende plantemateriale på fuktige steder, særlig på gressmarker og ved vann. De utvikler seg ganske fort, livvsyklusen tar gjerne 20-25 dager. I likhet med biller tar det flere dager fra disse fluene klekkes til kroppen er ferdig herdet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Papp, L. 1998. Family Celyphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 401-407. Science Herald, Budapest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]