Scooby-Doo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen fra 2002, se Scooby-Doo (film)

Scooby-Doo er en media-franchise(figur) basert rundt flere animerte TV-serier og relaterte verk produsert fra 1969 til i dag. Den sentrale figuren er en snakkende Grand Danois som heter Scooby Doo, og de fleste versjoner av serien har Scooby som medlem / maskot av en detektivklubb kjent som «Mystery, Inc.", som også inkluderer fire tenåringer eller unge voksne: Fred " Freddie "Jones, Daphne Blake, Velma Dinkley, og Norville" Shaggy "Rogers. The Mystery, Inc.-gjengen reiser rundt i landet og verden i en psykedelisk-malt van kjent som «Mystery Machine". De løser mysterier ved å vise at tilsynelatende utenomjordiske spøkelser og monstre er ikke-overnaturlige kriminelle.

Den originale serien, Scooby-Doo, hvor er du!, ble opprettet for Hanna-Barbera Productions av forfattere Joe Ruby og Ken Spears som en tegneserie sendt på formiddagen på lørdager i 1969. Hanna-Barbera og dets etterfølger Warner Bros Animation har produsert en rekke oppfølgere og spin-off-animerte serier og flere relaterte arbeider, inkludert spesialserier for fjernsyn og filmer for TV, og to Warner Bros-produserte filmer. Noen versjoner av Scooby-Doo har ulike variasjoner over seriens overnaturlige tema, og inneholder figurer som Scoobys fetter Scooby-Dum og nevø Scrappy-Doo i tillegg til eller i stedet for noen av de opprinnelige figurene.

Scooby-Doo ble opprinnelig sendt på CBS fra 1969 til 1976, da den flyttet til ABC. ABC sendte den til 1986, da den ble avbrutt, og presenterte en spin-off med medlemmene som barn, A Pup Named Scooby-Doo, fra 1988 til 1991. Serien ble gjenopplivet og oppdatert som "Hva gjør du, Scooby-Doo" for The WB Network's Kids 'WB programmering blokk og gikk fra 2002 til 2006, da den begyte å gå på The CW-nettverket fram til 2008. Den nåværende Scooby-Doo serien, Scooby-Doo! Mystery Incorporated, premierte på Cartoon Network i juli 2010. repriser av serien sendes ofte på Cartoon Network og Boomerang i Norge og andre land.

Warner Bros' 2002 live-action Scooby-Doo film ble en stor suksess, og resulterte i en oppfølger to år senere. Filmen ble regissert av Raja Gosnell. I filmen spilte Freddie Prinze, Jr, som Fred, Sarah Michelle Gellar som Daphne, Matthew Lillard som Shaggy, og Linda Cardellini som Velma. Scooby-Doo ble opprettet på skjermen ved å datagenerert spesielle effekter.Scooby-Doo ble ikke godt gjennomgått, men var en økonomisk vellykket utgivelse, hvor de tjente over $130 millioner. En oppfølger, Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed, kom i mars 2004 med samme skuespillere og regissør. Regissørene tjente USD 84 (€ 55,98) på Scooby-Doo 2