Schöneberg Südgelände naturpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 52°27′47,099″N 13°21′33,750″Ø

Tursti mellom skinnene .

Schöneberg Südgelände naturpark er en 18 km² stor park i Schöneberg i Berlins bydel Tempelhof-Schöneberg. Parken strekker seg langs den tidligere rangerbanestasjonen Tempelhof og inneholder et naturvernområde, kunstverker og avlagt jernbaneutstyr. Et naturvernområde på 3,6 km² omfattes av parken.[1] Parken ligger til Priesterweg stasjon.

Innenfor parkområdet finnes en 4 000 m² stor tidligere lokhall som nå brukes til blant annet eksperimentelt teater. Vest for jernbanelinjen og dermed utenfor parken, men fortsatt innenfor området Südgelände finnes et av Berlins største kolonihageområder.

Jernbanestasjonens historie[rediger | rediger kilde]

Etter åpningen av Berlin-Anhalt-banen i 1841 og Berlin-Dresden-banen i 1875 hadde linjene felles banelegeme nord for dagens Prellerweg. I 1889 ble en rangerstasjon bygget i Tempelhof og denne ble stadig utvidet helt frem til 1930-tallet.

Anhalt stasjon ble stengt 18. mai 1952 og alle spor for fjerntog ble nedlagt, og med denne også den vestlige halvdel av rangerstasjonen Tempelhof. Den østlige halvdel av stasjonen ble brukt til mindre rangervirksomhet. Helt til 1989 fantes planer for en fortsatt utnyttelse av området.

I 1993 ble alle planer for utnyttelse av området til jernbanedrift endelig skrinlagt. Deutsche Bahn overdro parken til Berlin by i 1995, som erstatning for den inngripen i naturen som jernbanen hadde forårsaket i indre by.

Parken er sammen med Britzer Garten og Marzahnparken en av de tre store parkene tilhørende Grün Berlin Park und Garten og fikk i 1999 status som natur- og landskapsvernområde. Parken ble formelt åpnet i 1999.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]