Saxegården

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saxegården
Beliggenhet
AdresseSaxegaardsgaten 17
LandNorge
StrøkMiddelalderbyen
OmrådeGamlebyen
KommuneOslo
Kart
Saxegården
59°54′13″N 10°45′54″Ø

Kulturhistorisk skilt satt opp av Oslo bys vel

Saxegården (skrivemåten Saxegaarden brukes også) er en løkkebygning fra ca. 1800 med adresse Saxegaardsgata 17, Gamlebyen i Oslo.

Bygningen ligger innenfor området for den såkalte Middelalderbyen, og er opprinnelig en middelaldersk bygård, oppkalt etter stormannsætten Saxe. Senere har biskoper fra Hamar bodd i huset. Under halvparten av huset ligger en hvelvkjeller i stein fra senmiddelalderen. Den er omtalt i kilder fra 1334 til 1414 og kan være fra 1200-tallet. Gården er en av få middelaldergårder i Oslo der beliggenheten kan fastslås sikkert.

Det middelalderske huset brant ved bybrannen i 1624. Nytt hus ble bygd like etter på de gamle murene. Dagens hus (det tredje i rekken) ble reist i år 1800 av rådmann Ingstad. I 1868 ble Saxegaarden overtatt av brødrene Schyberg, og i 1890-årene ble det foretatt en større innvendig ombygging. Huset er i louis-seize-stil, og hovedfasaden har tydelige inndelinger. Taket har en svak valming og er tekket med sementtakstein, og dørene er de originale.

Saxegaarden er i dag fredet. Bygningen forvaltes av Kulturetaten i Oslo kommune, og en totalrehabilitering ble avsluttet i 2009. Andre etasje er fast utleid til kunst- og kulturaktiviteter.

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Saxegården er et fredet kulturminne og har nummer 86164 i Riksantikvarens kulturminnebase.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]