Hopp til innhold

Grotesk (skrift)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sans-serif»)
For flere betydninger av «grotesk», se det
L'Aurore fra 13. januar 1898 (med «J'accuse», Émile Zolas berømte brev i Dreyfus-saken) er et tidlig eksempel på bruk av groteske skrifttyper i aviser.

Grotesk, grotesk skrift eller sans serif («uten seriffer») er en typografisk samlebetegnelse på skrifttyper som mangler seriffer, det vil si mangler tverrstreker eller «føtter» på enden av hovedstrekene. Slike skrifttyper har vanligvis også jevntykke stammer og streker.

Groteske skrifter betegnes og kategoriseres litt forskjellig i ulike språk. Bokstavtyper formet med seriffer kalles antikvaskrifter.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Navnet ble skapt av William Thorowgood, den første som lagde en grotesk skrifttype med små bokstaver (minuskler), i 1832. Groteske skrifttyper for store bokstaver (versaler eller majuskler) kan spores tilbake til Det gamle Hellas, men fantes i moderne tid fra 1816.

Groteske fonter[rediger | rediger kilde]

Eksempler på groteske fonter er Arial, Calibri, Helvetica, trafikkalfabetet, Tratex og Verdana. Optima er en font som har trekk både av grotesk og antikva; skrifttypen mangler seriffer, men har stammer og streker med varierende tykkelse.

Groteske skrifttyper brukes ofte i brukergrensesnitt på datamaskiner fordi bokstavformene hevdes å stå klarere på skjermen enn antikva-skrifttyper med tynne hårstreker og seriffer.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]