Majuskel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Versal)
Hopp til navigering Hopp til søk
Majuskel brukt på inskripsjon på bygning i antikkens Roma

En majuskel, også kalt versal, er innen typografi det som til daglig kalles en stor bokstav, altså A, B, … i motsetning til a, b, … som kalles en minuskel eller gemen. Betegnelsen majuskel brukes for å unngå tvetydighet. Uttrykket «stor bokstav» kan bety «bokstav satt i stor type», som refererer til den fysiske størrelsen på en bokstav, i motsetning til hvorvidt bokstaven er en majuskel eller minuskel. I tradisjonell typografi betegnes versaler også som «blokkbokstaver»[1], i motsetning til «gemene» (små) bokstaver.

Dagens majuskler er de opprinnelige latinske bokstavene. Minusklene er et senere tillegg som utviklet seg fra bokstavenes majuskelformer.

Ordet majuskel kommer fra latin maiusculus, litt større. Ordet versal kommer fra nylatin versus, vers, og refererer til stor forbokstav i verslinje.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Bruken av majuskler avhenger av språket. På norsk brukes majuskler bare i første bokstav i en ny setning eller første bokstav i navn. I tysk brukes i tillegg majuskler i begynnelsen av hvert substantiv.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]