Sandringhamtid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sandringhamtid er navnet som er gitt de idiosynkratiske endringene som Kong Edvard VII foretok med innstillingen av klokkene ved det kongelige godset Sandringham. Det var ikke, som ryktet vil ha det til, igangsatt for å hjelpe Dronning Alexandra, som alltid var for sen,[1] men for å få mer tid til jakt om vinteren. Den var i bruk i perioden 1901 til 1936.

Kongen ga ordre om at alle klokkene på godset skulle stilles til en halv time før Greenwich middeltid. I senere år ble praksisen også fulgt ved slottene Windsor og Balmoral.[2] Skikken med Sandringhamtid fortsatte etter Edwards død, og vedvarte gjennom hele regjeringstiden til hans sønn George V. Imidlertid, på grunn forvirringen som denne tidsforskjellen forårsaket og som ble forsterket i Georges siste timer, ble tradisjonen avskaffet av Edward VIII i hans korte tid på tronen.

I dag ville Sandringhamtid tilsvare UTC+0:30.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vickers, Hugo, Elizabeth: The Queen Mother (Arrow Books/Random House, 2006) s.129
  2. ^ David Prerau (2005). Seize the Daylight: The Curious and Contentious Story of Daylight Saving Time. Thunder’s Mouth Press. ISBN 1-56025-655-9.  Den britiske versjonen, som fokuserer på Storbritannia, er Saving the Daylight: Why We Put the Clocks Forward. Granta Books. ISBN 1-86207-796-7.