Sandeåsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°16′47,554″N 10°27′1,6200″Ø Sandeåsen er en ås i Søndre Slagen i Tønsberg kommune, lokalisert omtrent to kilometer nordøst for Tønsberg sentrum.

Åsen ble brukt som gravplass i jernalderen,[1] og spor etter gravhauger kan ennå ses på nordre del av åsryggen. Kjent bebyggelse i norsk senmiddelalder, med småbruk og plasser tilknyttet Sande gård.

Sande gård var gammelt klostergods og underlagt St.Olavsklosteret i Tønsberg frem til reformasjonen, da den ble krongods. I 1671 ble Sande overdratt til Peder Griffenfeld og i 1700 innlemmet under Jarlsberg hovedgård. Rundt 1750 ble området stykket opp og solgt til byens borgere.[2]

I nyere tid spredt bebyggelse frem 1970-tallet, hovedsakelig med hus og næringsbygg tilknyttet vestre Sande gård, senere også Skjold gartneri. Deretter utstrakt bygging av boliger, herunder eneboliger, rekkehus, så vel som to mindre boligblokker. I dag til sammen rundt 250 boenheter, fordelt på tre gatefelt, der ett av disse er lokalisert i selve åssiden og to på markområdet rundt foten. Her ligger dessuten en barnehage, samt Sandeåsen skole, som tjener som barneskole også for de tilgrensende områdene Presterødåsen, Olsrød og Gauterød.

Referanser[rediger | rediger kilde]