Sanctus Omega Broderskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sanctus Omega Broderskap er en linjeforening for studenter på studieprogrammene elektronisk systemdesign og innovasjon og kybernetikk og robotikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Sct. Omega Broderskab ble offisielt stiftet 21. november 1919 på daværende NTH (i dag NTNU Gløshaugen) av et kull elektrostudenter. Til å begynne med var det en eksklusiv klubb forbeholdt 3. og 4. årskurs, og for å bli tatt opp måtte man sende inn en fyldig søknad.

Opplegget for det hele går fram av et avsnitt fra 1919 i Cantzlers bok:

Man ville legge det an så den grå hverdagslighet ikke skulle få komme med.

Broderskabet skulle være et sted fjernt fra dagens strid og den moderne tids jag.

Hvad var da naturligere enn at vi lagde rammen i middelalderens stil – her i den gamle by med sine mange minder fra svunnen tid, – byen med Domen, det gamle bispesete, – og centrum for hele Skandinaviens religiøse mystik.

Fra starten av var Sct. Omega Broderskab forbeholdt mannlige medlemmer, men i 1943 ble første kvinne tatt opp i linjeforeningen. Siden har jenteandelen stort sett gått oppover, og i dag engasjerer mange jenter seg i det sosiale livet i foreningen.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Sanctus Omega, en mystisk og guddommelig figur, er ordenens øverste beskytter. Under står de Sechs Store, som er Sanctus Omegas stedfortredere. Ansvaret for linjeforeningens daglige drift innehar Hovedstyrets seks medlemmer. De holder oversikt over og orden på det skjer i de ulike komiteene og styrene. I tillegg arrangerer de ekskursjoner, general-forsamling, teaterbesøk og ikke minst fadderordningen og immatrikuleringsfesten.

Nye medlemmer tatt opp fra første klasse på sivilingeniør-linjene for elektronikk og kybernetikk ved en spesiell seremoni som foregår på opptaksfesten, Phaestum Immatricularis. Sct. Omega Broderskab har også en fadderordning, som bidrar til at nykommere føler seg velkommen i linjeforeningen, og til at det gode miljøet innad i Broderskabet opprettholdes.

De opprinnelige linjer blir fortsatt fulgt. Språket er holdt i gammeldags kancellistil, og ved store høytider er det formell påkledning. Sct. Omega Broderskabs motto er fremdeles bevart:

Vivat, Crescat, Floreat

De første brødrene innførte dette som et mål for hva Broderskabet skulle være: «levende, skapende, blomstrende».

Rammen for foreningen er den samme som før, men retningslinjene er søkt tilpasset den enorme veksten i studenttallet. Ellers kjemper Sct. Omega Broderskab med de samme vanskeligheter som de andre linjeforeningene ved skolen. Studentene har et hardt studieprogram å følge og ofte også dårlig økonomi, noe som gir liten tid og penger til overs for fritidsengasjement og festlige gjøremål. Men det finnes alltid en del tro tjenere til Sct. Omega, som holder liv i de gamle skikker og arbeider med å tilpasse disse til de nye tiders krav.

Komitéer[rediger | rediger kilde]

Sct. Omega Broderskab er delt inn i en rekke komitéer som har egne ansvarsområder innad i linjeforeningen:

 • Omega Bulletin (OmBul) – linjeforeningens egen avis. Den ble utgitt for første gang i 1978, og har siden da blitt utgitt mer eller mindre jevnt. Pr 2019 gis OmBul normalt ut tre ganger i semesteret.
 • Omega Kielderstyret – komiteen som driver Omega Kielder, linjeforeningens festlokale på Moholt, som ble offisielt åpnet 6. oktober 1979.
 • Staencilcomiteen – var trykkeriet til Omega, og hadde siden opprettelsen i 1964 hovedfokus på trykking og salg av eksamensoppgaver for å hjelpe studentene i lesningen til eksamen. Comiteen ble lagt ned i 2007, da det har blitt vanlig blant studentene å laste ned eksamensoppgavene fra nettet og skrive dem ut selv.
 • Contactor jobber for å knytte kontakter mellom studenter i Omega og næringslivet blant annet ved å arrangere bedriftspresentasjoner.
 • Phaestcom – arrangerer festene Loc- og Hyttephaesten, Commandoloebet og Oelympiaden, for hele linjeforeningen.
 • LocCom – har ansvaret for vedlikeholdet og driften av Ohma Electra, som er Omegas eget lokomotiv anskaffet i 1972.
 • Soscom – resultatet av sammenslåingen av Soscom Kybernetikk og Soscom Elektronikk. Soscom står for en del forskjellige sosiale arrangementer og har ansvaret for det sosiale Omega.
 • Vevcom – ansvarlig for drift og vedlikehold av linjeforeningens hjemmesider.
 • Sport & Spill – som arrangerer forskjellige idrettsturneringer for linjeforeningens medlemmer, i tillegg til å arrangere den årlige Åreturen.
 • Det Gamle Raad – består av, og har ansvar spesielt for, de såkalte Omega-pensjonistene, det vil si tidligere medlemmer av andre Omega-komiteer.
 • Haandbrygercommiteen – også kalt Brygcom, har ansvar for å brygge øl til arrangementer hvor dette ønskes. Per nå[når?] brygges det til 3 faste arrangement i året pluss en del i tillegg.
 • Blaestecommiteen - er foreningens nyeste komité opprettet i 2020, og er foreningens PR-gruppe, med ansvar for informasjon utad, og innad i foreningen.

I tillegg kan linjeforeningens medlemmer engasjere seg i følgende tiltak:

 • Omega verksted – en selvstendig organisasjon med nær tilknytning til Sct. Omega Broderskap, opprettet i 1971. På dette verkstedet kan studentene jobbe på fritiden med egne hobbyprosjekter innen elektronikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Sct Omga Broderskap (udatert). «Sct Omega Borderskap hjemmeside». Besøkt 22.08.2019. «Sct. Omega Broderskaps mål er å skape et fargerikt sosialt liv for studenter ved studiene for Elektronisk Systemdesign og Innovasjon, og Kybernetikk og Robotikk.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]