Samuel Logan Brengle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samuel Logan Brengle
Født1. juni 1860Rediger på Wikidata
Død19. mai 1936Rediger på Wikidata (75 år)
BeskjeftigelseClergyman, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedBoston University School of Theology
NasjonalitetUSA
Medlem avFrelsesarmeen

Samuel Logan Brengle (født 1860, død 1936) var kommandør i Frelsesarmeen. Han var en av de mest markerte når det gjaldt utviklingen av Hellighetslæren. Han skrev en rekke bøker blant annet Sjelevinnerens hemmelighet, Helps to Holiness og Heart talks on Holiness.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Samuel Logan Brengle mistet tidlig sin far. Faren meldte seg som frivillig under borgerkrigen og kom hjem som invalid og døde kort tid etterpå. Moren giftet seg ganske snart pånytt, men Samuels forhold til stefaren var ikke godt. Han var svært knyttet til sin mor. Som tenåring ble Samuel frelst under en møtekampanje og gav sitt liv til Gud. Han skjønte tidlig at han måtte bli en kristen og under en møtekampanje så ble det gitt ut mulighet til å søke frelse. Samuen gikk frem fem dager etter hverandre, men "følte" ingenting. Den femte dagen – det var julaften, gikk moren hans frem og knelte ned ved siden av ham. Etterpå sa hun til ham: "Nå er du frelst – du må bare tro det". Etter morens død så begynte han på det som var kjent som DePauw Universitetet i Greencastle, Indiana. Der var han en utmerket elev og mange muligheter åpnet seg for ham, men han følte at hans kall var å bli predikant så etter universitetet ble han omreisende predikant i metodist kirken. Senere begynte han å studere teologi ved Boston Theological Seminary. Det var mens han studerte teologi at han hadde en sterk opplevelse av hellighet og at denne opplevelsen skulle han bære med seg resten av livet.

'Den andre velsignelse' hellighetlæren[rediger | rediger kilde]

Han beskrev denne opplevelsen som en fylde av Guds kjærlighet. Han skrev senere om denne opplevelsen: I walked out over Boston Commons before breakfast, weeping for joy and praising God. Oh, how I loved! In that hour I knew Jesus, and I loved Him till it seemed my heart would break with love. I was filled with love for all His creatures. I heard the little sparrows chattering; I loved them. I saw a little worm wriggling across my path; I stepped over it; I didn’t want to hurt any living thing. I loved the dogs, I loved the horses, I loved the little urchins on the street, I loved the strangers who hurried past me, I loved the heathen, I loved the whole world.[1] Denne opplevelsen ble hans livsfokus og han underviste og oppfordret de troende til å søke denne 'velsignelsen'.

Frelsesarmeen[rediger | rediger kilde]

Etter at han var ferdig på universitetet fikk han tilbud om å bli pastor i noen av de største metodist kirkene i USA, men han takket nei til disse da han var blitt interessert i Frelsesarmeen. Han hadde hørt William Booth tale på ett møte og følte seg dratt mot denne tjenesten. Han møtte William Booth etter dette møtet og sa til denne "Jeg skulle ønske jeg kunne gjøre min tjeneste i din arme", men William Booth svarte ham ikke. William Booth anså teologer for å tilhøre "den farlige klassen" og var ikke spesielt åpen for å la teologer tjenestegjøre i armeen. Men Samuel bestemte seg for å reise til England for å møte og for frivillig å jobbe for Frelsesarmeens grunnlegger. Her møtte han også en ung Salvasjonist som het Elizabeth Swift og giftet seg med henne.

Da han kom til England og møtte grunnleggeren av Frelsesarmeen så ble han møtt med skepsis. William Booth kalte ham en farlig mann. Han så at Brengle hadde vært sin egen sjef og Booth var ikke sikker på om Brengle ville gå inn på den disiplinen som Frelsesarmeen krevde av sine medlemmer. Allikevel så ble han tatt opp på Frelsesarmeens offisersskole. En av de første oppgavene han fikk der var å pusse skoene til de andre kadettene. Brengle klagde ikke men minnet seg selv på at Frelseren selv vasket disiplenes føtter. Han tok på seg alle oppgaver fra å selge Krigsropet til å tale på friluftsmøter.

Etter offisersskolen så ble han sendt tilbake til USA der han frivillig jobbet for frelse for syndere og helliggjørelse av de hellige. Senere oppdaget Frelsesarmeen hvilke gaver Brengle hadde og han ble tatt ut av vanlig offisersarbeid og fikk en unik Åndelig tjeneste. Han ble sett på som en Hellighetens profet og lærte og skrev om Den andre velsignelse som denne erfaringen ble kalt.

Etter en stund i denne tjenesten fikk han farvelordre og ble sendt til Boston 1 korps. Han sa senere at dette ikke var en lett tid da dette korpset(menigheten) lå i ett veldig vanskelig område av byen. For oss fra Norge så er det spennende å vite at han da møter Ludvig Dybing en av de første norske frelsesarmee pionerene. Det var også under denne ordren at Samuel ble skadet da en drukkenbolt kastet en murstein på ham. Han ble skadet og kunne ikke tale på 18 måneder. Det var i denne tiden han begynte å skrive artikler som senere ble til Helps to Holiness. Han har også skrevet en rekke andre bøker om læren om hellighet i Frelsesarmeen. I sine siste år var han Frelsesarmeens spesielle Åndelige ambassadør for hellighet.

Han fikk til slutt rangen kommandør, han var den første amerikansk fødte offiser som fikk denne rangen. Han ble pensjonist i 1931, men fortsatte å tale og undervise i to år etter det.

Kommandør Samuel Logan Brengle døde 19. mai 1936

Bøker av Samuel Logan Brengle[rediger | rediger kilde]

 • Ancient Prophets S.P.& S..1930
 • God as Strategist Marshal Morgan & Scott (1942)
 • Heart Talks on Holiness S.P.& S 1960
 • Helps to Holiness S.P.& S..1912
 • Love Slaves S.P.& S..1929
 • Resurrection Life and Power S.P.& S. (1925) 1960
 • The Guest of the Soul Marshal Morgan & Scott (1934)
 • The Soul Winner's Secret S.P.& S.
 • The Way of Holiness S.P.&.S 195l
 • When The Holy Ghost is Come S.P.& S..1909

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Clarence W. Hall (1978). Samuel Logan Brengle : Portrait of a Prophet. Salvation Army Supplies, Southern. s. p. 52. ISBN 0-86544-006-9. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]