Samuel Aba av Ungarn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samuel Aba av Ungarn
Født990Rediger på Wikidata
Død5. juli 1044Rediger på Wikidata
Füzesabony
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Konge av Ungarn (1041–1044)
  • palatin (ukjent–1038) Rediger på Wikidata
EktefelleSarolta[1]
NasjonalitetUngarn
GravlagtAbasár

Sámuel Aba
Samuels nederlag for keiser Henrik III i slaget ved Ménfő, og mordet av ham, i 1044

Samuel Aba (født cirka 990, død 5. juli 1044 i Füzesabony) var en ungarsk konge rundt tiden for Ungarns grunnleggelse. Han var brorsønn til Stefan I og ungarsk konge mellom 1041 og 1044.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Samuel Aba var sønn av Sarolta (også skrevet Zarolta), Stefan Is yngste søster. Sámuel nedstammet fra Eödömér, en stammeleder fra den tid da magyarene slo seg ned i Karpatbuen.[trenger referanse] Det var fremfor alt at han var Stefan Is svoger som lå til grunn for hans krav på den ungarske trone.[trenger referanse]

Stefan I ble etterfulgt på tronen av en annen brorsønn, Peter Orseolo. Peter Orseolo, som fikk kongenavnet Peter I, ble avsatt fra tronen år 1041 etter et opprør. Årsaken til opprøret var at Peter I forsøkte å styrke sin egen kongemakt samt at han for detta søkte italienske og tyske bundsforvandter.[trenger referanse]

Konge[rediger | rediger kilde]

Da Peter I ble avsatt, gjorde Samuel Aba krav på tronen. Han ble da også valgt til konge. Andre regenter var imidlertid ikke velvillige til Samuels regjering.[trenger referanse] Sámuel Aba foeaøkte å få folk over på sin side ved betydelige skattelettelser. Av denne grunn, og fordi hedenskapet fikk et nytt oppsving under hans tid, førte til konflikt med kirken, særlig med biskop Gerhard av Csanád, som offentlig klandret ham på grunn av tallrike mord av motstandere.[trenger referanse] Også adelen distanserte seg stadig mer fra kongen, som de mente undergravde deres posisjoner.[trenger referanse]

Dessuten hadde Peter I flyktet til den tysk-romerske keiser, Henrik III for å be om hjelp, og i forbund med den tsjekkiske prinsen Bretislav I ble så Ungarn angrepet i 1042. Samuel ble tvunget til å overlate territorier over Leitha til keiser Henrik.

I 1044 brøt krigen ut en gang til, og Samuel tapte slaget ved Ménfő den 5. juli. Hans forfølgere tok ham til fange ved Füzesabony og drepte ham.

Deretter ble Peter vasall til Henrik III, som gav Peter en vasallkrone. Den ungarske hellige krone, som Stefan I hadde fått av pave Sylvester II, ble sendt tilbake til Roma.

Samuel Aba ble begravd i klosteret i Abasár, som han selv hadde grunnlagt.

Familien Abas navn bevares i geografiske navn, for eksempel i Borsod-Abaúj- Zemplén (ungarsk fylke) og Abasár (by i Ungarn).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage person ID p14077.htm#i140763, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]