Samtidig prosjektering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Samtidig prosjektering (også kjent som Integrated Concurrent Engineering, ICE[1]) er en arbeidsmetodikk som har som mål å bidra til at prosjekter gjennomføres effektivt og smidigere enn tradisjonelt. Arbeidsmetodikken fremmer tverrfaglig samarbeid og gode beslutninger i et prosjekt. Det er en videreutvikling av begrepet «concurrent design» som opprinnelig ble utviklet innenfor fly- og romfartsindustrien. Essensen i metoden er at utførende ressurser og beslutningstakere samles i et rom for en «sesjon», med fortløpende prosjektering og beslutninger i sanntid. Dette står i kontrast til tradisjonelle prosjektering med avklaringsmøter og høringsrunder, hvor det ofte er lang behandlings- og svartid mellom hver enhet som skal behandle saken. Dette gir potensial for betydelig reduksjon av total gjennomføringstid.

Norske samferdselsprosjekter har i dag store utfordringer med lange plan- og behandlingsprosesser.[2] Både på politisk nivå, etatsnivå, og i bransjen generelt er det ønskelig å redusere realiseringstiden for denne type prosjekter.

Prosjekterfaring[rediger | rediger kilde]

Prosjektet Tønsbergprosjektet fra Sykehuset i Vestfold benytter metodikken [3] og satser stort på bruken av BIM i kombinasjon med samtidig prosjektering. Tønsbergprosjektet vant i 2017 åpenBIM konkurransen for utstrakt bruk av nye metoder og verktøy. [4]

Initiativet Bygg21 anbefaler at det benyttes samtidig prosjektering konsekvent og at dette bidrar til god flyt i byggeprosessen. Det bør videre legges til rette for en samhandlingsplattform som muliggjør samtidig prosjektering. [3]

Hovedpilarer i Samtidig prosjektering[rediger | rediger kilde]

Samarbeid i prosjektsammenheng er vesentlig for en god gjennomføring. For å sikre et godt gjennomført prosjekt må det derfor legges til rette for samarbeid og et effektivt beslutningsklima. Gode oppdrag er avhengig av at deltakerne jobber tett sammen om å løse oppgaven.  Ved samtidig prosjektering søkes viktige beslutninger tatt i «samme» rom og av de rette beslutningstakere. Trinnmodell kan benyttes til å bryte opp større prosjektoppgaver i håndterlige deler. For eksempel kan alt arbeidet som skal utføres i en gitt prosjektfase, til mindre håndterbare oppgavesamlinger som følger sekvensielt etter hverandre i tid. Dette gir økt kontroll og fremdrift i prosjekteringsprosessen, og bidrar til at beslutninger tas av de rette personene, til riktig tid, med riktig underlag.
Sesjoner er godt planlagte arbeidsmøter som brukes aktivt for å finne sanntidsløsninger av definerte problemstillinger og for å ta viktige beslutninger. Disse sesjonene benyttes for å ned beslutningstiden og for å samordne løsninger tverrfaglig. Visualisering er nødvendig for å utnytte Samtidig Prosjektering til sitt fulle potensiale. Ved å benytte BIM-modeller i sesjoner kan utfordringer illustreres for prosjektteamet og øvrige interessenter på en lettfattelig måte.


Samtidig prosjektering og VDC[rediger | rediger kilde]

Samtidig Plan og Prosjektering (SPP) og Virtual Design and Construction (VDC) er to kompletterende metoder som bygger på mange av de samme prinsippene. SPP er utviklet spesifikt for å imøtekomme behovet for gjennomføring av norske samferdselsprosjekter.[trenger referanse]

  • SPP er en praktisk tilnærming tilpasset norske forhold, og gir konkrete verktøy og metoder som kan brukes i prosjekter i alle faser.
  • SPP har et sterkt fokus på beslutningsprosessen. Dette er understøttet av konkrete metoder og verktøy som støtter opp under beslutningsprosesser, spesielt i tidligfase.
  • SPP baserer seg på en trinnmodell for planlegging av sesjoner (ICE) for å sikre at riktige beslutninger blir tatt av de rette personene, til riktig tid, med riktig beslutningsunderlag.[klargjør]
  • SPP stiller tydelige krav til gjennomføringen av en sesjon,[klargjør] herunder forberedelser, deltagere, fasiliteter og leveranser.
  • Metoden er utviklet gjennom konkrete erfaringer fra noen av de største samferdselsprosjektene i Norge de siste årene.[når?]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Integrated Concurrent Engineering, Samtidig prosjektering for byggeprosjekter. Margit Hermundsgård / ProsjektNorge
  2. ^ Riksrevisjonen. «Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes arbeid med å redusere planleggingstiden for store samferdselsprosjekter» (PDF). Besøkt 21.11.2019. 
  3. ^ a b «Bygg21s anbefalinger». www.bygg21.no (norsk). Besøkt 19. november 2019. 
  4. ^ Byggeindustrien (31. oktober 2017). «Tønsbergprosjektet vant VM i åpenBIM». Bygg.no - Byggeindustrien. Besøkt 19. november 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]