Samarinbreen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samarinbreen
Geografi
OmrådeSørkapp Land
Dimensjoner
Areal81 km²
Lengde11 km
Beliggenhet
Samarinbreen ligger i Svalbard
Samarinbreen
Samarinbreen
Samarinbreen (Svalbard)

Samarinbreen er en 11 km lang og 81 km² stor isbre helt sør på Spitsbergen, Svalbard, i fjellområdet i nordlige Sørkapp Land. Volumet er 14 km³. Uten umiddelbare sidebreer er den 11 km lang. Breen strekker seg fra Mefonna og Toverudfjellet (727 m) i sør, til havet ved Samarinvågen i Hornsund-fjorden i nord, øst for Hornsundtind (1429 m). Samarinbreen er både en massiv innlandsbre i sør og en utløper til hav i nord, med en morene langs Samorinvågkysten i nordøst under Meranfjellet.

Helt nederst i bildkanten strekker Samarinbreen seg fra Samarinvågen i nord (venstre) og sørover (høyre) innover mot Mefonna.

Regnet fra nord og med klokken har den sidebreene Stuptindbreen og Vestjøkulen i nordøst, Mefonna i sørøst, Jekselbreen, Søre Kneikbreen og Nordre Kneikbreen i sørvest, og Jakobstigen og Eggbreen i nordvest mot Hornsundtind-massivet.

Samarinbreen har sitt navn etter den russiske fiskeren Samarin, fra Mezen ved Kvitsjøen, som under ekspedisjonene i 1900 og 1901 var med som håndverker på den russiske delen av den svensk-russiske meridianbue-ekspedisjonen (1899–1902).[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Samarinbreen Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 11. mars 2013