Salt for Svanetia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Salt for Svanetia
orig. Соль Сванетии
Generell informasjon
GenreDokumentarfilm,[1] stumfilm
Utgivelsesår1930
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde55 min.[2]
SpråkRussisk, ingen (dialog)
Bak kamera
RegiMikhail Kalatozov[1] Rediger dette på Wikidata
ManusSergej Tretjakov Rediger dette på Wikidata
FotoMikhail Kalatozov Rediger dette på Wikidata
KlippViktor Sjklóvskij Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapKartuli Pilmi Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Kartuli Pilmi
Premiere(r)1930
Eksterne lenker

Salt for Svanetia (originaltittel: Соль Сванетии/Sol Svanetii) er en sovjetisk stumfilm fra 1930 regissert av Mikhail Kalatozov.[3][4]

Handling[rediger | rediger kilde]

Mesteparten av filmen beskriver dagliglivet og landskapet til Svanere, som lever isolert fra resten av sivilisasjonen, i et tøft miljø i fjell-regionen Svanetia. Historien begynner med et sitat fra Vladimir Lenin: «Selv nå finnes det fjerne deler av Sovjetunionen, hvor den patriarkalske livsstilen vedvarer sammen med rester av klan-systemet»

Svanetia og fjell-landsbyen Ushguli er fullstendig avskåret fra sivilisasjonen, på grunn av fjell eller isbreer. I nærheten av landsbyen står det høye tårn som ble konstruert av landsbyboere for å tjene som et forsvar mot føydale tilsynsmenn, og den viser hvordan landsbyboere har brukt dem til å avverge skatteoppkrevere ved å hive steiner fra tårnene. Landsbyboernes daglige rutine innebærer å avle sauer, produsere ull eller garn, og produsere bygg. Disse sekvensene formidler også den kraftige teknologiske under-utviklingen i området.

Svan-folket produserer sine egne klær, klipper håret sitt, og begraver selv deres døde. Men etter hvert som filmen skrider frem kommer den isolerte regionen mer og mer i kontakt med omverdenen. En gruppe bygningsarbeidere skal blant annet hogge ned en stor skog som er det siste hinderet for å legge en vei som skal forbinde Svan-folket med resten av den sovjetiske sivilisasjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]