Svanere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svaner med kniv, røykende på pipe. Mestia (1888 -1900)

Svanere (georgisk: სვანი Svani) er en befolkningsgruppe som hovedsakelig bor i Svaneti, nordvest i Georgia[1][2] og som snakker svansk. Selv kaller svanerne seg mushüan, kjent av gamle historieskrivere som misimian.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Svanerne er ofte identifisert med soanes nevnt av den greske geografen Strabo, som plasserte dem mer eller mindre i det området som i dag bebos av svanerne.

Inntil 1930-tallet ble mingrelere og svanere talt som egne grupper i folketellinger, men ble senere klassifisert under den bredere kategorien georgiere. Svanerne er georgisk-ortodokse kristne og ble kristnet i det 6. århundre. Ikke desto mindre lever deler av før-kristen tro fortsatt i Svaneti. St. Georg (kjent som Jgëræg blant folk lokalt), Georgias skytsengel, er det mest respekterte helgenen. Svanerne har beholdt mange av deres gamle tradisjoner. Familiene er av ulik størrelse og mannen har tradisjonelt vært familiens overhode. Samtidig har kvinnene en sterk stilling i Svaneti, og mange ganger er det fruen i familien som tar det tyngste ansvaret.

Språk[rediger | rediger kilde]

Svanerne er stort sett bilingvale. De bruker både georgisk og sitt eget morsmål, svansk. Det svanske språket utgjør sammen med georgisk, mingrelsk og laz den sørkaukasiske eller kartvelske språkfamilien. Det svanske språket har ingen offisiell status i Georgia. Georgisk er undervisningsspråket og det skriftlige forvaltningsspråket i Svaneti, selv om svansk ofte brukes i muntlig kontakt med myndighetsorganer. Noen få bøker er utgitt på svansk. Svanerne benytter det georgiske alfabetet når de skriver svansk. Det er en tendens at yngre, spesielt i den største byen Mestia, bruker georgisk istedenfor svansk. Svansk skilte seg ut fra de andre kartvelske språkene for rundt 4 000 år siden, og i dag skiller georgisk seg fra svansk omtrent som fransk fra norsk.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Svansk kultur lever videre i trestemte sanger og runddanser. Svansk poesi er oftest knyttet til sanger. Svanere er dyktige kunstnere. Siden Svaneti anses for å være den mest utilgjengelige delen av Georgia, blir fortsatt mange georgiske verdigjenstander fra middelalderen (inklusive sjeldne Bibel-manuskripter) oppbevart i Svaneti.

Kjente svanere[rediger | rediger kilde]

  • Mikheil Khergiani – fjellklatrer
  • Jaroslav Ioseliani – sjømann, ubåtkaptein 1942-1944
  • Otar Ioseliani – filmregissør
  • Mikheil Gelovani – skuespiller

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Levinson, David. Ethnic Groups Worldwide: A Ready Reference Handbook. Phoenix: Oryx Press, 1998. p 34
  2. ^ Stephen F. Jones. Svans. World Culture Encyclopedia. Retrieved on March 13, 2011
  3. ^ History of Georgian Mountein Regions / R. Topchishvili. Available at The National Parliamentary Library of Georgia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]