Salomon Morel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Salomon Morel
Født15. nov. 1919Rediger på Wikidata
Lublin voivodskap
Død14. feb. 2007Rediger på Wikidata (87 år)
Tel Aviv
BeskjeftigelseOffentlig tjenesteperson, torturist Rediger på Wikidata
Utdannet vedJuridisk fakultet universitetet i Warszawa
NasjonalitetPolen
Israel
UtmerkelserRidder av ordenen Polonia Restituta
Fortjenstkorset i gull

Salomon (Solomon eller Shlomo) Morel (født 15. november 1919 i Garbów i Polen, død 14. februar 2007 i Tel Aviv i Israel) var en polskfødt jøde som mellom februar og november 1945 var kommandant for den sovjetiske konsentrasjonsleiren Świętochłowice-Zgoda i Schlesien og arbeidet for det beryktede stalinistiske hemmelige politiet Urząd Bezpieczeństwa.

Han var ettersøkt av polske myndigheter for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

I konsentrasjonsleiren Świętochłowice-Zgoda ble i all hovedsak tyske og polske sivile schlesiere, inkludert kvinner og barn, sperret inne under barbariske forhold. Fangene ble torturtert på grusomme måter. Morel skulle ifølge vitner ha vært spesielt brutal, og drepte i sin tid som konsentrasjonsleirkommandant mer enn 1 695 mennesker (over halvparten av alle fangene). Under den sovjetiske okkupasjonen av Polen fortsatte han å arbeide for staten. Etter kommunismens fall begynte vitner i Polen å stå frem med sin historie, og i 1992 sendte det amerikanske programmet «60 Minutes» en reportasje om Morel basert på en bok av John Sack. Dette førte til at polske myndigheter innledet etterforskning av Morel. Samme år flyktet han til Israel og fikk israelsk statsborgerskap. Han nektet å returnere til Polen da rettssaken mot ham begynte i 1996. Til tross for at polske myndigheter flere ganger, senest på sensommeren 2005, hadde krevet ham utlevert, nektet israelske myndigheter å utlevere ham, fordi de hevdet forholdet var foreldet. Ewa Koj ved IPN, som hadde ansvaret for å etterforske krigsforbrytelser, argumenterte med at saker som gjelder forbrytelser mot menneskeheten ikke foreldes og anklaget Israel for dobbeltmoral.

Morel selv hevdet at han ikke hadde gjort noe galt og kalte anklagene fra IPN for en «antisemittisk sammensvergelse».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John Sack, An Eye for an Eye: The Story of Jews Who Sought Revenge for the Holocaust, John Sack, 4th rev. edition, April 2000, ISBN 0-9675691-0-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]