Schlesiere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Babcia Agnes.jpg

Schlesiere er betegnelsen på de folkene som lever i eller kommer fra Schlesien. Schlesien var alltid et blandet område med tyskere, polakker og en mindre andel tsjekkere, og preget av både tysk og polsk kultur. I nyere tid har enkelte definert schlesierne som et eget folk, som hverken er tyskere, polakker eller tsjekkere, men påvirket av alle disse kulturene. I folketellingen i 2011 erklærte 817 000[1] mennesker i Schlesien at deres nasjonalitet var «schlesisk», hvorav over 300 000 kun erklærte schlesisk nasjonalitet, og nesten 450 000 erklærte polsk-schlesisk nasjonalitet. De fleste schlesere regner seg som polakker, men det er en gruppe som ikke anser seg selv som noen - bare schlesere.[trenger referanse]

Det er likevel alminnelig å skille mellom tyske schlesiere, som før annen verdenskrig utgjorde tre fjerdedeler av befolkningen i Schlesien og var i flertall i Nedre Schlesien og deler av Øvre Schlesien, og polske schlesiere som før annen verdenskrig var i flertall i deler av Øvre Schlesien. Etter krigen ble størstedelen av den tyskspråklige befolkningen på 4,5 millioner fordrevet, slik at det lever mange mennesker av schlesisk herkomst i Vest-Tyskland og det tidligere DDR. Mange av disse er organisert i Landsmannschaft Schlesien, som bl.a. arbeider for å ta vare på schlesisk kultur og identitet. Over 600 000 omkom eller ble savnet i fordrivelsesprosessen. Til gjengjeld ble Schlesien befolket av polakker fra andre deler av Europa, bl.a. dagens Ukraina.

De tsjekkiske schlesierne er betegnelsen på tsjekkere i det området som var kjent som Østerriksk Schlesien, som var den lille delen av provinsen Østerrike beholdt da resten av Schlesien ble avstått til Preussen. Delen av Østerriksk Schlesien (nå kjent som Cieszyn Schlesien i Polen og Tsjekkia) hører også til Polen og der bor polakker eller polske schlesere (polske-schlesere). Tsjekkiske (Østerriksk) Cieszyn Schlesien har en betydelig befolkning av polakker.

Referanser[rediger | rediger kilde]