Salmodikon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Salmodikon, noter og bue

Salmodikon (eller psalmodikon) er et strykeinstrument konstruert ca. 1820 for å akkompagnere salmesang i kirker og skoler. Det ble introdusert i Norge av Lars Roverud. På folkemunne gikk det under navnet «salmedunk».

Salmodikon består i sin enkleste form av en flat, rektangulær trekasse av varierende mål. Kassen virker som resonansrom. Det sies at Pythagoras var aller først med sitt monochord, som han brukte for å teste ut intervallforhold.

Salmodikon har som regel bare én streng, opprinnelig av sauetarm. Strengen strykes med en fiolinbue. Under strengen ligger gripebrettet, som er inndelt etter en halvtoneskala som gjør det mulig på en enkel måte å spille i alle dur- og moll-tonearter. Vanligvis er det nok med fire linjaler, hver med fire ulike transponeringstabeller. I «sifferskrift» kalles grunntonearten 1=1. Dette vil man se i alle noter for salmodikon. 4=1 betyr at siffer 1 på tabellen nå skal dekke over siffer 4 på grunnskalaen (C-dur).[1]

Instrumentet ble brukt ved innøving av salmer og sanger i skolestuene i hele Norden og medvirket til standardiseringen av salmesangen på bekostning av den folkelige sangen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hentet fra Sigve Ellingsen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Psalmodikon. VTB 23/06-2007 online