Saksofonkvartett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En saksofonkvartett er enten et kammermusikkensemble som består av fire saksofoner, som regel en sopransaksofon, en altsaksofon, en tenorsaksofon og en barytonsaksofon; eller ett musikkstykke som er skrevet for et slikt ensemble.

Saksofonkvartetten er bygd opp på nesten samme måte som et firstemt kor. Altså en sopranstemme, en altstemme, en tenorstemme og en barytonstemme (i kor er det ofte en basstemme i stedet). Kvartetten kan også minne litt om en strykekvartett. En del av saksofonkvartett-musikken er traskriberte strykekvartetter, i alle fall på lavere nivå.

Kjente kvartetter er Rashèr-kvartetten, Mule-kvartetten og i Norge, Concentus. I Norge har man egentlig flere unge saksofonkvartetter enn profesjonelle. De mest kjente stykkene som er skrevet for saksofonkvartett er Premier Quatour, op. 57 av Jean-Baptiste Singelèe, Quatour av Alexander Glazunov og kanskje Quatour/Concertino av Pierre-Max Dubois.

Instrumentene i kvartetten[rediger | rediger kilde]

Sopransaksofon[rediger | rediger kilde]

Sopranen er en av de minste instrumentene i saksofonfamilien. Den er stemt i B(samme som trompeter og klarinetter) og ligger en oktav lysere enn en tenorsaksofon, spiller i G-nøkkel. Det finnes både bøyde og rette modeller, men i kvartett er de rette mest vanlig. Dette er pga. at disse ofte har en annerledes klang og er lettere å intonere/stemme. Sopranen spiller den lyseste stemmen i kvartetten og har ofte mest melodi. Toneomfanget (i B) er fra lille B (under notesystemet) til trestrøken F#, men kan også spille ennå lysere. Sopranen er ikke det minste instrumentet i saksofonfamilien, det lages også Sopraninosaksofoner.

Altsaksofon[rediger | rediger kilde]

Alten sammen med tenoren den mest kjente og brukte saksofonen. Nesten alle solokonserter o.l. er skrevet for altsaksofon. Alten er stemt i Eb/Ess og ligger altså en kvart dypere enn sopranen og en oktav lysere enn barytonen, spiller også i G-nøkkel. Alten spiller den nest lyseste stemmen i en kvartett. Har samme toneomfang som sopranen.

Tenorsaksofon[rediger | rediger kilde]

Tenoren er en av de mest kjente saksofonene, spesielt fra jazz og blues. Stemt i B, men en oktav dypere enn sopranen. Spiller også i G-nøkkel. Tenoren spiller den nest dypeste stemmen i kvartetten. Toneomfanget er det samme som alten og sopranen.

Barytonsaksofon[rediger | rediger kilde]

Barytonen er selve bassen i saksofonkvartetten. Den er også den største av de fire. Stemt i Eb/Ess og klinger en oktav dypere enn alten, spiller også i G-nøkkel. Toneomfanget er fra lille A til trestrøken F#, men man pleier ikke gå spille lenger enn trestrøken C, selv om det er mulig å komme noen oktaver lysere med litt trening.

Barytonsaksofonen er ikke det største og dypeste instrumentet i saksofonfamilien. Det finnes også bass- og kontrabass-saksofoner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Noen saksofonkvartetter