Saima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saima
Saima First Issue.png
Første utgave av Saima 4. januar 1844.
LandFinland
Grunnlagt4. jan. 1844
SpråkFinsk
ISSN1457-456X

Saima var en finsk ukeavis som ble utgitt av Johan Vilhelm Snellman fra 4. januar 1844 til 31. desember 1846 i den finske byen Kuopio. Bladet ble trykt i Karstens trykkpresse i Kuopio. Avisen utkom en gang i uken på torsdager.

Avisen utga samfunnskritiske artikler om utdanning, sosiale, økonomiske og nasjonale spørsmål, og ble utgitt av Snellmann, som var kjent for sine polemiske kontroverser, spesielt med Zacharias Topelius i Helsingfors Tidningar. I tillegg til sosiale spørsmål, behandlet avisen også litterære tekster.

Avisen hadde helt fra begynnelsen en omfattende lesekrets, med omkring 700 abonnenter fra hele landet. Den var Finlands nest mest populære avis, bare overgått av Finlands Allmänna Tidning (forgjengeren til den nåværende avisen Virallinen lehti).

Avisen ble ofte sensurert, og i slutten av 1846 ble avisen nedlagt på grunn av dens kontroversielle radikale synspunkter. Dens etterfølger ble grunnlagt av Snellmann med støtte av Elias Lönnrot, under navnet Litteraturblad för allmän medborgerlig bildning.