Saif al-Adel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Saif al-Adel er en egyptisk eksplosjonsekspert og påstås å være den nåværende lederen for terror-organisasjonen al-Qaida etter Osama bin Laden sin død.

Adel er under tiltale for å ha deltatt under bombingen av de amerikanske ambassadene i Afrika i 1998. al-Adel skal ha gitt trening av militær art til medlemmer av al-Qaida og egyptisk islamsk jihad i Afghanistan, Pakistan og Sudan. al-Adel etablerte et treningsanlegg for al-qaida ved Ras Kamboni i Somalia nær den kenyanske grensen. al-Adel var en av hjernene bak mordet på Egypts daværende president Anwar al-Sadat, og han forlot landet i 1988 for å slutte seg til mujahedin som slåss mot den sovjetiske invasjonen av Afghanistan.

Al-Adel er gift med datteren til Mustafa Hamid, og de har fem barn sammen. Siden al-Qaidas militære leder Mohammed Atef ble drept i 2001, har det noen ganger blitt hevdet at Adel ville bli hans naturlige etterfølger til denne rollen. Det har vært spekulasjoner om Adel flyktet fra Afghanistan til Iran og ble internert i husarrest i nærheten av Teheran. Senere rapporter indikerer at han ble løslatt sent i 2010 og kom seg til Nord-Pakistan.