Safrantistel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Safrantistel
Nomenklatur
Carthamus tinctorius
L.
Populærnavn
safrantistel,
saflor,
fargetistel
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenKurvplanteordenen
FamilieKurvplantefamilien
SlektSafrantistelslekta
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra Lilleasia
Carthamus tinctorius

Safrantistel (Carthamus tinctorius), også kjent som saflor og fargetistel, er en ettårig urt som kan bli opp til seksti centimeter høy. Den oransjegule tistelen gir farge, men ingen smak ved matlaging, og har blitt brukt som falsk safran.

Saflorolje (Safflower oil) fås fra frøene av Carthamus tinctorius og C. oxyacantha, vekster som lenge er dyrket i stor omfatning for fargestoffet. Oljen fremstilles nå i industriell produksjon og anvendes både som matolje og som olje for farge, framfor alt i tilvirkning av ikke-gulnende alkydhartser. Den anvendes som erstatning for linolje i kunstnerfarger, men dens motstandskraft mot aldring – forsprøning – er ikke like stor som linoljens.

I april 2007 ble det rapportert[1] at genmodifisert saflor var blitt brukt til å produsere insulin via genmodifisert biosyntese (engelsk: pharming). Det kanadiske selskapet SemBioSys Genetics drev da en fase 2-studie med dette, som eventuelt ville bli et lavkostalternativ til bruken av genmodifiserte E.Coli-bakterier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Firm in GM insulin breakthrough». BBC (engelsk). 4. april 2007. Besøkt 18. januar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]