Safrantistel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Safrantistel
Safrantistel
Vitenskapelig(e)
navn
:
Carthamus tinctorius
L.
Norsk(e) navn: safrantistel,
saflor,
fargetistel
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Divisjon: Dekkfrøete planter
Klasse: Tofrøbladete planter
Orden: Kurvplanteordenen
Familie: Kurvplantefamilien
Slekt: Safrantistelslekta
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra Lilleasia
Carthamus tinctorius

Safrantistel (Carthamus tinctorius), også kjent som saflor og fargetistel, er en ettårig urt som kan bli opp til seksti centimeter høy. Den oransjegule tistelen gir farge, men ingen smak ved matlaging, og har blitt brukt som falsk safran.

Saflorolje (Safflower oil) fås fra frøene av Carthamus tinctorius og C. oxyacantha, vekster som lenge er dyrket i stor omfatning for fargestoffet. Oljen fremstilles nå i industriell produksjon og anvendes både som matolje og som olje for farge, framfor alt i tilvirkning av ikke-gulnende alkydhartser. Den anvendes som erstatning for linolje i kunstnerfarger, men dens motstandskraft mot aldring – forsprøning – er ikke like stor som linoljens.

I april 2007 ble det rapportert[1] at genmodifisert saflor har blitt brukt til å produsere insulin via genmodifisert biosyntese (Engelsk: Pharming).
Det kanadiske selskapet SemBioSys Genetics er nå i en fase 2 studie med dette som eventuelt vil bli et lavkost- alternativ til dagens bruk av genmodifiserte E.Coli-bakterier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Emoji u1f33f.svgDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.