Søster Marina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Søster Maurina, O.F.M. (født Maurina Borges da Silveira i 1926, død 2011) var en brasiliansk katolsk nonne. Hun var den eneste ordenssøster som ble arrestert og torturert under militærtdiktaturet i Brasil.[1]

Hun ble arrestert i oktober 1969 Ribeirão Preto i São Paulo. Hun var da leder for et hjem for foreldreløse barn. Uten at hun visste noe om det hadde medlemmer av geriljagruppen Forças Armadas de Libertação Nacional (FALN) tatt i bruk ett av rommene der.[2] Nonnen og flere av FALN-folkene ble arrestert av Operação Bandeirante (OBAN) og ble torturert i fem måneder. Ifølge Paulo Evaristo Arns, som da var erkebiskop av erkebispedømmet São Paulo, var det arrestasjonen av sr. Marina som utløste hans offentlige fordømmelser av diktaturet.

I 1970 ble sr. Maurina løslatt i en utveksling med den japanske konsul Nobuo Okuchi, som var blitt kidnappet av Vanguarda Popular Revolucionária (VPR). Hun ble så tvunget i eksil og bosatte seg Mexico, der hun bodde i 14 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Madre não teve filho"[død lenke]. Gazeta de Ribeirão, March 11, 2008. Accessed April 7, 2009.
  2. ^ ARBEX, José, et al. Coleções Caros Amigos. A ditadura militar no Brasil. Page 230. São Paulo: Caros Amigos Editora, 2008.