Søndagsskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Søndagsskole i Chicago,USA.

Søndagsskole er et forum for undervisning i bibelkunnskap og kristen tro, holdt av kirker og kristne forsamlinger på søndager. Norsk søndagsskoletradisjon henvender seg først og fremst til barn og unge tenåringer, og har i moderne tid ofte kommet i forbindelse med gudstjenester. Barna deltar ofte først i gudstjenesten for så å gå til søndagsskolen.

I amerikanske tradisjoner er det vanlig å holde søndagsskole for alle aldre, selv voksne, som en form for seminar før gudstjenesten. Denne tradisjonen er også representert noen steder i Sverige, ikke minst i Amerika-påvirkede frikirkesamfunn.

På slutten av 1800-tallet og frem til omtrent 1930 ble det gitt ut atskillige sangbøker for søndagskolenes virksomheter i ulike samfunn, både i Sverige og Norge. Omfattende redigeringer og uttagelser skjedde kontinuerlig, og det totale antallet søndagsskolesangbøker er vanskelig å vite.

Søndagsskolens fremvekst i Norge[rediger | rediger kilde]

Den første søndagsskolen man kjenner til i Norge var i Ås i Follo, og ble startet i 1730-årene. Rundt århundreskiftet mellom 17- og 1800-tallet startet haugianere mange søndgsskoler, men den første søndagsskolen som ble startet etter mønsteret vi kjenner i dag, ble ikke startet før i 1844 i Stavanger. Norsk Søndagsskoleforbund ble startet i 1889 for å styrke arbeidet med nyetableringer av søndagsskoler. De fikk sin første heltidsansatte i 1919. Etterhvert ble det ansatt såkalte reisesekretærer som reiste rundt i landet for å arbeide med søndagsskolene. Det ble også satt i gang en stor produksjon av matriell til søndagsskolene. Søndagsskoleforbundet har i dag 21 ansatte og 25 kretser. I 2006 gikk totalt 32 000 barn på søndagsskole i regi av Søndagsskoleforbundet. Det var 1440 søndagsskoler med rundt 6000 ledere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.