Nøytralisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nøytralisering er å blande ei syre og en base slik at de reagerer og motvirker hverandre. Da vil det bli dannet vann og et salt.[1]

Man får en nøytralisering når det tilsettes base og ei syre i et forhold som gir like mange OH--ioner som H+-ioner og disse vil da reagere og danne vann. Det betyr ikke at løsningen har en pH-verdi på 7. I tillegg til vann får man også et salt som vil være bestemmende for om løsningen vil være nøytral, altså ha pH 7, svak basisk eller svak syrlig. En reaksjon mellom en sterk base og ei sterk syre vil gi en nøytral løsning, mens mange reaksjoner mellom ei svak syre og en sterk base vil gi en svakt baskisk løsning. Grunnen til dette at sluttproduktet av nøytraliseringen, altså saltet, kan være en svak base eller syre. Punktet der en syre-baseløsning nøytraliseres kalles ekvivalenspunktet.

Nøytralisering av en base skjer ved at syra eksempelvis er i et glass med vann. Da spalter den sure løsningen og H+-ionene seg fra hverandre. Hvis du da tilsetter basisk løsning «spiser» den opp alle H+-ionene som allerede er i glasset og vi får vannmolekyler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steen Bjørn Gunnar, Fimland Nina m.fl: Aqua 1 kjemi 1 Grunnbok, Gyldendal Norsk Forlag, s. 190-200