Ryddemani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et tomt rom

Ryddemani er et atferdsmønster preget av et overdrevet ønske om å kaste gjenstander fra hjem og oppholdssteder.[1] Hjemmene til de med ryddemani er ofte tomme.[2] Det er det motsatte av samlemani.

Det er en type lidelse som er klassifisert under den vide betegnelsen tvangslidelse. Ryddemani vil si at man kaster gjenstander i et forsøk på å «rydde opp» det som de med lidelsen oppfatter som «rot». Selv om det er motsatt handling av de med samlemani er de to relatert fordi begge faller under paraplyen med tvangslidelser på forskjellige måter.

Siden et rent miljø vanligvis ser bedre og mer organisert ut enn et rotete miljø kan ryddemani ansees som mindre problematisk enn samlemani for folk utenfra. Ryddemani kan forveksles med vanlig rydding eller en typisk vårrengjøring, men folk med lidelsen har en tendens til å rydde året rundt.[3] Folk med ryddemani oppfatter at noen gjenstander rundt dem roter til eller forstyrrer hverdagen deres,[2] og at å kaste disse tingene gir dem tilfredshet og en følelse av kontroll over livet sitt.

Tegn og symptomer[rediger | rediger kilde]

Symptomer på ryddemani inkluderer gjentatt kasting av materialer og kontinuerlig reorganisering av ens umiddelbare omgivelser. Noen mennesker med lidelsen kan stille spørsmål ved om de har nok av bestemte ting eller ikke, og kan aldri slappe av selv om alt har blitt systematisert på ønsket måte.

I noen tilfeller er et symptom at personen konstant føler at de trenger å slette tekstmeldinger, e-post, nettleserhistorikk eller til og med bilder fra sine elektroniske enheter.[4]

Effekter[rediger | rediger kilde]

Effektene ryddemani har på en som lider av det kan være betydelige. Siden lidelsen innebærer å kaste bort alt som forårsaker ubehag kan det medføre betydelig økonomisk eller sosial byrde.[5] Lidelsen får folk til å tro at de får det bedre hvis de kvitter seg med ting fordi det er i veien, og at de heller kan kjøpe en erstatning hvis og når de trenger det.[6] For eksempel hvis en penn ligger på et skrivebord og dermed gjør at skrivebordet ser «uorganisert ut» ville noen med ryddemani sannsynligvis kastet den i et forsøk på å rydde skrivebordet, og når de trenger en penn til å skrive med ville de kjøpt en ny. [6] Effektene denne lidelsen har ligner veldig på de som definerer tvangslidelser generelt. Når denne prosessen gjentas er det et tegn på at man har en tvangsmessig trang til å rydde.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Den økonomiske byrden kommer fra gjentatte kjøp av ting som folk ellers ville ha hatt i lang tid, og som regel ikke ville hatt behov for å kjøpe på nytt. Avhengig av hvor alvorlig sykdommen er kan erstatningsgjenstandene bli mye dyrere. Folk kan begynne å kvitte seg med og kjøpe tilbake telefoner, møbler og smykker.

Sosialt[rediger | rediger kilde]

Ryddingen kan også gi skadelige sosiale effekter. Folk med ryddemani kan med vilje eller utilsiktet kaste bort ting som er meningsfulle for andre, som familiearv eller bilder.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Det finnes ikke noen spesifikke behandlinger for ryddemani per 2018, men generelle behandlingsmetoder for tvangslidelser kan forsøkes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Garrett, Leslie. The Mental Illness That Makes People Throw Away Their Possessions. The Atlantic. 
  2. ^ a b Yaqub, Reshma Mernon. “Confessions of a Compulsive Declutterer.” CNN, Cable News Network, 1 Mar. 2012, www.cnn.com/2012/03/01/living/confessions-compulsive-declutterer/index.html.
  3. ^ Garrett, Leslie. The Mental Illness That Makes People Throw Away Their Possessions. The Atlantic. 
  4. ^ Sonorryan, Jemima. “Obsessive-Compulsive Spartanism: When Mental Illness Hijacks Your Decluttering Efforts.” Medium, Augmenting Humanity, 8 Sept. 2017, medium.com/@jemima.s/obsessive-compulsive-spartanism-when-mental-illness-hijacks-your-decluttering-efforts-1e0abadef1f8.
  5. ^ Carlo, and Molly Wickham. "Obsessive Compulsive Decluttering". Anxiety Boss, 22 Apr. 2018, anxietyboss.com/obsessive-compulsive-decluttering/.
  6. ^ a b KHONNewsHawaii. "Too Much Decluttering? Disorder Can Affect Many, Including Seniors". YouTube, KHONNews, 3 Sept. 2016, https://www.youtube.com/watch?v=LssC7c6BPaE.