Rust (spillested)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rust, oppkalt etter den tyske tenåringen Mathias Rust som landet på Den røde plass

Koordinater: 55°41′28,47″N 12°33′33,37″Ø Rust er et spillested og nattklubb på Nørrebro i København, hvor det avholdes både tradisjonelle konserter og clubbing med elektronisk musikk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rust (opprinnelig Kafé Rust) var fra juli 1989 kampanjecafé og festlokale for Next Stop-bevegelsen, en av de protestbevegelser som oppstod mot slutten av den kalde krigen. Caféen ble oppkalt etter tyskeren Mathias Rust som i 1987 landet på Den Røde Plass i Moskva i et Cessna 172 sportsfly.

Mot slutten av 1989 besluttet en mindre gruppe aktivister å omdanne stedet til regulær bar og spillested. Etter en mindre oppussing gjenåpnet Rust i februar 1990 som et samlingssted for den københavnske undergrunnsmusikk. I 1991 ble Rust bygget om og fikk status som selvstyrende arbeidstiltaksprosjekt med ansatte på lønnstilskudd. Etter klager fra lokale konkurrenter over konkurransevridning ble arbeidstiltaksprosjektet stanset i 1992, og siden da har Rust fungert på kommersielle betingelser.

Livested[rediger | rediger kilde]

Rust har en solid tradisjon som spillested. Rufus Wainwright, Bloc Party, Howie B, Stereo MC's, Blue Foundation og mange andre danske og utenlandske artister har stått på Rusts scene. Rusts live-scene presenterer primært navn innen indierock og -pop, hiphop og electronica.

Nattklubb[rediger | rediger kilde]

Justice, 2manydjs, Hotel Costes, MSTRKRFT, Digitalism, Booka Shade, Moby, Groove Armada og Trentemøller. Felles for dem alle er at de har stått bak DJ-pulten på Rust siden gjenåpningen i 2008. Nattklubben har opplevelser på alle tre etasjer. Cocktails i Livingroom. DJ's og nattkonserter på Mainfloor. Hiphop, dubstep, reggae, soul og funk i Bassment samt tilbakelent stemning i Upstairsbaren og røkerommet.

Klubben har som den eneste klubb i Danmark presentert en stjernerekke av hiphop-navn som Jazzy Jeff, DJ Premier, La Coka Nostra, Afrika Bambataataa og D.I.T.C. Fredager og lørdager suppleres lokale og internationale DJ-navn med nattkonserter på Rusts scene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]