Russisk kors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Russisk kors

Russisk-ortodoks kryss, 6-enders kors med en skråstilt tverrstang.

I Moskva-katedralen i 1654 sikret Moskvas patriark Nikon en resolusjon som erstattet det 8-siste ortodokse korset med det 6-siste russisk ortodokse korset, som i kombinasjon med andre avgjørelser førte til en splittelse i den russiske kirken[1]. I det XIX århundre var det russisk-ortodokse korset plassert på våpenskjoldet i guvernementet Kherson (Russisk imperium), som ble utpekt som "russisk kors". I den russisk-ortodokse kirken blir tiltningen av det russisk-ortodokse korsets nedre tverrstang sett som en tverrstang av skalaer, den ene enden hevet i forbindelse med omvendelsen til en røver som ble korsfestet ved siden av Jesus Kristus. En annen korsfestet ved siden av røveren som blasphemed ved Jesus er indikert ved enden av den nedre tverrstangen, vippet nedover[2].

Gallery[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Наталля Лоўчая (29. august 2014). «Масцiшча – лясная вёска». Газета «Працоўная слава» (hviterussisk). Валожын. Besøkt 29. mai 2018. «Стараверства не прызнала новаўвядзенняў рэформы, пры якой 8-канцовы крыж быў заменены на 6-канцовы» [død lenke]
  2. ^ «Православные кресты: как разобраться в значениях». АНО «Православие и Мир». 26. september 2011. Besøkt 29. mai 2018. 
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.