Russisk-ortodokst kors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Russisk-ortodokst kors er et latinsk kors med en mindre tverrbjelke over den store og kort, skråstilt tverrarm nede på korsstolpen.

Russisk-ortodokst kors, også kalt ortodokst kors, den russisk-ortodokse kirkes kors, gresk-russisk kors[1] og (feilaktig) russisk kors, er en type kors som brukes som kristent symbol i den ortodokse kirken, særlig i den russisk-ortodokse. Korset er formet som et patriarkkors (dobbeltkors, det vil si et latinsk kors med en mindre tverrbjelke over tverrbjelken) med en kort, skråstilt tverrarm eller bjelke nede på korsstolpen.

Russisk kors, et seksenders kors med skråstilt tverrstang, erstattet fra 1654 det ortodokse korset med åtte korsender.

Tverrbjelkenes symbolske betydning[rediger | rediger kilde]

Ortodokst kors (Svidník, Slovakia)

Den øverste, korte bjelken representerer skiltet som ble hengt over Jesus da han ble korsfestet med akronymet INRI (latin for Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, «Jesus fra Nasaret, jødenes konge»). Den nederste, skåstilte tverrbjelken kan tolkes på flere måter. Den kan forestille en stilisert fotstøtte sett i perspektiv, men også representere de to røverne som ble korsfestet ved siden av Jesus på Golgata (den angrende Dismas valgte Gud og kom opp til Himmelen, Gestas gjorde det ikke). Andre anekdoter sier at bjelken antyder at Jesus hadde bein med forskjellig lengde eller at det skjedde et jordskjelv da han døde.[2] En mer sannsynlig forklaring for opphavet til bjelken er at den danner et andreaskors med stolpen som tegn på apostelen Andreas som kristnet Russland og er landets skytshelgen. Den skråstilte bjelken kan også tolkes som en vekt, der Jesus er den som «veier sjelene» og korsdøden det som bringer rettferdighet.[3]

Det finnes flere formvarianter av russisk kors, deriblant en uten tverrbjelke øverst og en med denne bjelken plassert på toppen av stolpen, som på et tau-kors.

Eksempler på bruk[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ursin, J. (1975). Kristne symboler: en håndbok. [Oslo]: Land og Kirke. s. 90. ISBN 8205081719. 
  2. ^ Kors-plansje (på engelsk)
  3. ^ McGuckin, John Anthony (2011). «Cross». I John Anthony McGuckin. The encyclopedia of Eastern Orthodox Christianity. 1. John Wiley and Sons. s. 170. ISBN 978-1-4051-8539-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]