Rusbrus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rusbrus er en ferdigblandet cocktail tilsatt kullsyreflaske. På 1990-tallet forekom også varianter som var fremstilt ved gjæring, svak musserende fruktvin. Disse er ikke lenger på markedet.

Rusbrus var i løpet av hele 1990-tallet bare tilgjengelig på Vinmonopolet og utesteder med skjenkebevilling for brennevin. Alkoholprosenten i rusbrus tilsvarer som regel øl, men myndighetene regulerte det som brennevin fordi de mente at dets smak lettere kunne få ungdom til å begynne å drikke.

Fremskrittspartiet (FrP) anket et vedtak i 1997 om å bare selge rusbrus på Vinmonopolet inn for EFTA-domstolen. Her fikk FrP medhold i sin anke. Grunnlaget for vedtaket var at norsk alkoholpolitikk forskjellsbehandlet ølprodusentene og rusbrusprodusentene. EUs regelverk om frihandel tilsa at alle alkoholholdige varer med samme styrke skulle ha like vilkår. Norske myndigheter fikk da et ultimatum om å enten flytte ølet til Vinmonopolet eller flytte rusbrusen ut i butikkene. Norske myndigheter valgte det sistnevnte, og fra 1. januar 2003 ble det åpnet for salg av rusbrus i butikk. Det ble samtidig åpnet for at steder med skjenkebevilling for øl også kunne skjenke rusbrus.