Rus (spesialstyrke)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rus (spesialstyrke)
Basisdata
LandRussland
TypeSpecial forces (spetsnaz)
HovedkvarterMoskva
Operativt oppdrag

Rus' (russisk: Русь) var en enhet fra spesialstyrkene (spetsnaz) i Det russiske innenriksdepartementet (MVD). Rus' tilhørte den Selvstendige nasjonalgardeoperasjonsdivisjon (ODON) for rask deployering av Innenriksstyrkene i Russland, en Gendarmeri-stykre fra MVD, og ble primært benyttet til kontraterrorisme. Rus ble opprettet 1. august 1994, og finner sine røtter fra 4. bataljon i den sovjetiske OMSBON,[1](Selvstendige motoriserte infanteribataljon for spesielle formål, som senere ble omdøpt til ODON. Rus'-enhetens rolle var kontraterrorisme og direkte inngripen i krisetider, men deltok også aktivt i militære og paramilitære operasjoner i Tsjetsjenia og bredere i Nord-Kaukasus -regionen ellers, sammen med andre MVD-enheter, for eksempel "Vityaz". Rus' har deltatt i en rekke viktige hendelser i Russland, blant annet i sykehus-gisseldramaet i Budjonnovsk og gisseldramaet i Kizlyar-Pervomayskoye.

Den 1. juli 2005, ble en hel tropp fra Rus' sine kommandosoldater i Makhatsjkala, Dagestan, slått ut av en veibombe mens de deltok i Geriljafasen under den Andre Tsjetsjeniakrigen.

Den 1. september 2008, ble Rus og Vityaz slått sammen til en enkelt enhet, "604. Senter for spesielle formål", under direkte kommando av ODON (tidligere OMSDON). Den 5. april 2016, ble Den russiske nasjonalgarden etablert, noe som resulterte i oppløsningen av Interne Tropper i Russland og overføring av kommando for de fleste væpnede enheter under MVD til Den russiske nasjonalgarden.

Referanser[rediger | rediger kilde]