Rune Ramfelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rune Ramfelt (f. 1944 i Oslo) er en norsk sivilarkitekt som grunnla A38 arkitekter på Høvik i 1977, og ble tildelt Statens Byggeskikkpris i 2006.

Rune Ramfelt
Født1944Rediger på Wikidata
OsloRediger på Wikidata
Utdannet ved Heriot-Watt UniversityRediger på Wikidata
UtdannelseMaster i arkitektur
Beskjeftigelse Sivilarkitekt
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata


Han har i sin yrkespraksis vært involvert i en rekke små og store prosjekter. Videre har han vært medlem og leder av flere faglige, offentlige og politiske komiteer og utvalg. Han har også vært politisk engasjert med spesiell interesse for miljø, energiøkonomisering, bolig-, skole- og byutviklingsspørsmål. Ramfelt har publisert en rekke artikler i fagtidsskrifter og dagsaviser, holdt foredrag samt ledet seminarer rundt tema arkitektur og byplanspørsmål. Han har vært oppnevnt av NAL til juryarbeid for flere konkurranser, samt innehatt rollen som sekretariatsleder og jurymedlem for konkurranser og parallelloppdrag oppnevnt av private utbyggere.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Rune Ramfelt studerte arkitektur ved Heriot Watt University i Edinburgh fra 1966 til 1971, og har siden tatt syv formaliserte etterutdanningskurs (EEU-kurs) tilsvarende ca. 2 års utdannelse med hovedvekt på byutvikling, prosjektledelse og design. Han startet i samarbeid med Atle Haukås Eide A38 arkitekter i 1977[1] med kontor på Høvik og i Sogndal. A38 har vært arkitekter for Akvarieselskapet siden 1983 og har prosjektert flere akvarier i hele Oslo-regionen. For transformasjon av bygningsmassen i Hausmannsgate 16, ble de tildelt Statens Byggeskikkpris i 2006[2][3]. Fra og med 2009 var A38 arkitekter sammenslått med Arkitektfirmaet Eriksen og Marlow under navnet Marlow Ramfelt A38 arkitektur og design as med til sammen 17 medarbeidere. Der var Ramfelt partner og hovedaksjonær, og ivaretok funksjonene som arkitektfaglig leder og styreleder i selskapet. I 2015 reetablerte han i samarbeid med Mari Heum A38 arkitekter as for å engasjere seg i nye og spennende prosjekter. I dag teller A38 syv medarbeidere som «er en god sammensetning av unge lovende og etablerte erfarne arkitekter.» Ramfelt er nå hovedaksjonær og har hovedansvaret for kontorets daglige ledelse, kvalitetsarbeid og arkitektfaglige kvalitet i prosjektene. Ellers har han gjennom tidene hatt en rekke styre- og tillitsverv.

Annen erfaring og kompetanse[rediger | rediger kilde]

Rune Ramfelt har over 40 års erfaring som arkitekt prosjekt- og prosjekteringsleder på en lang rekke små og store prosjekter, fra 50 til 50 000 kvm. Han har spesiell kompetanse på ideutvikling, regulering, prosjekt-/prosjekterings ledelse og samarbeide med offentlige- og politiske myndigheter. Han har deltatt i flere kompliserte transformasjonsprosjekter med blanding av både rehabilitering, ombygging og nybygg. Han har hatt HMS og KS ansvar og innehar spesiell kompetanse og interesse for energiøkonomisering og miljøriktig prosjektering.

Hovedtyngden av arbeidsoppgavene har vært prosjektutvikling, regulering, bolig-, nærings-, omsorgsboliger, skole- og kulturbygg.

Han har vært politiske engasjert med spesiell interesse for miljø, energiøkonomisering, bolig-, skole- og byutviklingsspørsmål. Som styreleder i Oslo Venstre, styremedlem i Bjørvikas venner og som arkitekt for Akvarieselskapet siden 1983 har han ervervet seg gode kunnskaper om de politiske og administrative prosesser. Ramfelt har publisert en rekke artikler i fagtidsskrifter og dagsaviser, holdt foredrag samt ledet seminarer rundt tema arkitektur og byplanspørsmål.

Han har vært oppnevnt av NAL til juryarbeid for flere konkurranser samt innehatt rollen som sekretariatsleder og jurymedlem for konkurranser og parallelloppdrag oppnevnt av private utbyggere. A38 / Ramfelt var blant annet sekretariat for Skøyen Næringsvel i perioden hvor reguleringsplanen for Skøyen ble utarbeidet og endelig vedtatt.

Han har vært medlem og leder av flere faglige, offentlige og politiske komiteer og utvalg, bl a som medlem/varamedlem av Bygge- og vedlikeholdskomiteen, Barnehagekomiteen og Desisjonutvalget i Oslo kommune. Han var i 4 år leder av komiteen for Etikk og tvister i Norske arkitekters landsforbund og i mange år oppnevnt av NAL som fagdommer i Borgarting lagmannsrett. For tiden er Ramfelt utnevnt av NALs landsstyre som ett av tre medlemmer i NALs Appell rett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rune Ramfelt. «Fra transformator til et spennende byutviklingsprosjekt». www.arkitektur.no. Besøkt 31. august 2017. «A38 arkitekter vil i 2007 ha drevet arkitektpraksis i 30 år.» 
  2. ^ «2006 Hausmannsgt. 16, Oslo». husbanken.no. Arkivert fra originalen 31. august 2017. Besøkt 31. august 2017. «Prisen ble tildelt: Jensen & Skodvin AS og A38 Arkitekter AS; Byggherre: Aspelin Ramm» 
  3. ^ «Statens byggeskikkpris». Arkitektur.no. Besøkt 31.08.2017. «2006 // Hausmannsgate 16, Oslo // Jensen & Skodvin Arkitektkontor as og A38 Arkitekter AS. Landskapsark.: IN'BY AS» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]