Rumia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rumia (tysk Rahmel, kasjubisk Rëmio) er en by i Kasjubia som idag ligger i voivodskapet Pommern i Polen og tidligere lå i Vest-Preussen. Den ligger ca. ti kilometer nordvest for Gdynia (Gdingen) og 30 milometer fra Gdańsk (Danzig), og har ca. 44 000 innbyggere.

Byen lå opprinnelig i Pomerellen og kjennes som Rumina fra 1220. Innbyggerne var kasjubere. Etter den andre freden i Thorn kom byen i 1466 i besittelse av den kongelige polske starosta i Puck. Byen ble sterkt ødelagt da den ble herjet av svenskene i 1627.

I 1772 kom byen under Preussen. Jernbanen kom til byen da jernbanestrekningen Stettin-Danzig ble åpnet i 1870. Fra 1874 ble Rahmel et distrikt i landkretsen Neustadt im Westpreußen, og bestod av landkommunene Rahmel, Sagorsch og Schmelz og godsdistriktene Johannisdorf og Rahmel. I 1912 ble godsdistriktet Johannisdorf innlemmet i landkommunen Rahmel.

Etter at Versaillestraktaten trådte i kraft som følge av første verdenskrig måtte Rahmel 10. januar 1920 avstås til Polen uten folkeavstemning, og fikk navnet Rumia.

Det ble åpnet en flyplass i Rumia i 1935, som hadde regelmessige ruter til Warszawa.

26. oktober 1939 ble området gjeninnlemmet i Tyskland. Landkretsen Neustadt im Westpreußen ble del av provinsen Danzig-Vestpreussen.

Ved slutten av annen verdenskrig ble så området igjen innlemmet i Polen.

Personer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]