Pitch (vinkel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pitch kan beskrives som rotasjonsvinkel i forhold til et gitt utgangspunkt rundt en akse.

Fartøy[rediger | rediger kilde]

Animasjon av stampebevegelse på et fly

Innen fartøydynamikk og kjøretøydynamikk viser pitch, på norsk også kalt stamping eller setting,[1][2] til en rotasjon om den tverrgående aksen eksempelvis på en bil, båt eller fly. Mer spesifikt med flyving betyr dette rotasjonen om flyets horisontale tverrakse, altså flyets forandrede stilling (nese opp/ned), som typisk oppstår ved endring av høyderorets innstilling.

Skruegjenger[rediger | rediger kilde]

Stigningen til gjengen på en skrue kalles pitch på engelsk.

Propell- og turbinblader[rediger | rediger kilde]

Endring av pitch kan også bety å endre vinkelenrotorbladene på et helikopter, en båt- eller flypropell, for å optimalisere virkningsgraden, som også, blant annet, bestemmes av forholdet mellom rotasjonshastighet og vehiklets fart. Endring av virkningsgraden ved forandring av pitch brukes også for å styre den aksialt rettede bevegelsen. Et helikopter kan, for eksempel, vris rundt den vertikale tverraksen ved bruk av halerotorens pitch.

På grunn av at hastigheten på en propell øker fra sentrum mot ytterkanten er den faste vinkelen, pitchen, avtagende utover for beste totale virkningsgrad.

En turbin kan sies å fungere omvendt av en propell, da den i stedet tar opp bevegelsesenergi, men dets pitch er like betydningsfull.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Osnes, Andreas (8. november 2021). «stamping – sjøvesen». Store norske leksikon. Besøkt 30. juli 2022. 
  2. ^ «Kap. 2.0 Skip i sjøgang, belastning i bølger – NauticalCampus». Besøkt 30. juli 2022.