Rullebanelys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Et fly lander på Zürich internasjonale lufthavn med godt synlige rullebanelys (runway edge lights).

Rullebanelys er benevnelsen på lyssystemer som tilhører en rullebane.

Lysene brukes for å markere rullebanen i mørke eller i situasjoner med dårlig sikt. Lyssystemene er klassifisert etter hvor kraftig de kan lyse, henholdsvis high-, medium- og low intensity runway lights (høy-, middels- og lav intensitet rullebanelys). På de to kraftigste typene lys kan flyvelederne stille inn hvor kraftig de skal lyse, etter behov. De svakeste lysene kan vanligvis ikke stilles inn.

Lysene står langs kanten av rullebanen og på tvers i enden og i begynnelsen av banen. Hvis en bane brukes til instrumentinnflygning er lysene hvite. Når det er 600 meter igjen av banen, eller under halve banelengden, blir lysene gule og de siste 300 meterne er røde. Dette for å varsle pilotene om at de nærmer seg slutten av banen. Lysene er retningsbestemt slik at et lys kan sees hvitt fra ene siden og rødt fra motsatt side. Tversfeltene i enden er grønne i begynnelsen (terskelen) og røde i enden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Landingslys fra 1945

De første landingslysene på en rullebane kom på Cleveland Municipal Airport (nå Cleveland Hopkins internasjonale lufthavn) i Cleveland i Ohio i USA i 1930. En linje med lys på en landingsstripe, eller i området rundt, for å markere rullebanen for fly under avgang, eller under innflyvning. Lysene fungerte bare på klare netter eller dager. Under andre verdenskrig ble midlertidige landingsstriper ofte markert med fakler. Dette var fordi de kunne slukkes lett, og på grunn av manglende elektrisitet. Dette ble ofte kalt «flare path».

Lystyper[rediger | rediger kilde]

Nedfelt lys på Bremen lufthavn

Det finnes mange typer lys med forskjellige funksjoner på en rullebane. Ikke alle rullebaner eller landingsstriper har alle disse lysene.

  • Runway end identifier lights (REIL) – Markerer enden av rullebanen. Synkroniserte, blinkende lys på hver side av midtstripen før landingssonen. Kan lyse forskjellig på hver side.
  • Runway end lights – Fire lys på hver side av rullebanen der landingssonen begynner.
  • Runway edge lights (bildet øverst) – Hvite lys på hver side av rullebanen langs hele lengden. Står hevet litt over bakken.
  • Runway centerline lighting system (RCLS) – Nedfelte lys midt i rullebanen. Endrer farge etter hvor langt det er igjen av rullebanen.
  • Touchdown zone lights (TDZL) – Rader med tre og tre hvite lys som vanligvis strekker seg 900 meter fra begynnelsen av rullebanen på hver side av senterlinjen (RCLS).
  • Taxiway centerline lead-off/on lights – Nedfelte lys midt i taxi-banen. Endrer farge etter om det er trygt å fortsette og lignende.
ALS på Berlin Tegel
  • Approach lighting system (ALS; bildet nederst) – Ikke en del av rullebanelysene, men leder inn mot begynnelsen av rullebanen for landene fly. En serie av blinkende lys som utvider seg i bredde ut fra begge ender på rullebanen.