Hopp til innhold

Ruan Yuan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ruan Yuan
Født伯元
21. feb. 1764[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Yizheng
Død27. nov. 1849[1][2][5][3]Rediger på Wikidata (85 år)
Yizheng
BeskjeftigelseMatematiker, matematikkhistoriker, filosof, politiker, offentlig tjenesteperson, lingvist Rediger på Wikidata
Embete
 • Viceroy of Huguang (1816–1817)
 • Grand Secretary of Tiren Cabinet
 • Liangguang Governor
 • Viceroy of Yun-Gui
 • Shujishi of Qing dynasty Rediger på Wikidata
Akademisk gradEmbetsmannskandidat på palassnivå (avlagt prøve: 1789 Imperial Examination)[6]
EktefelleJiang Shi[6]
Kong Luhua[6]
Tang Qingyun[6]
FarRuan Chengxin[6]
BarnRuan Fu[6]
Ruan You[6]
Ruan Konghou[6]
Ruan Kongjing[6]
Ruan Quan[6]
NasjonalitetQing-dynastiet
Gravlagt阮元墓
Medlem avJian jia xue pai

Ruan Yuan (kinesisk: 阮元, pinyin: Ruǎn Yuán; født 21. februar 1764 i Yizheng i provinsen Jiangsu, død 27. november 1849), var en lærd mandarin under Qing-dynastiet i det keiserlige Kina. Han var blant annet guvernør, og en ledende akademiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ruan Yuan stammet fra en høyt ansett familie. Hans bestefar var general. Han bestod sin jinshieksamen i 1789 og ble etterpå utvalgt til Hanlinakademiet.

Akademiker, embedsmann[rediger | rediger kilde]

Han var tilhenger av at de høyere studier i Kina skulle slå inn på en ny retning, der, men i stedet for å gripe tilbake til standardiserte kommentarer til de kinesiske klassikere heller gikk til originalskriftene selv. Dette fikk han keiseren interessert i, og keiseren igangsatte derfor i 1772 en oppleting av så gamle så mulig utgaver for at det kunne bli utgitt kritiske utgaver av disse.

Ruan Yuan hadde forskjellige høye stillinger, og virket i utdanningsministeriene for provinsene Shandong og fra 1795 Zhejiang (i Hangzhou). Han ble berømt for sitt verk Biografier av astronomer og matematikere og for kompilasjonen Shi san jing zhu shu av kinesisk klassisk litteratur. Dette var verker han hadde begynt å utarbeide mens han var i Hangzhou.

Biografier av astronomer og matematikere[rediger | rediger kilde]

Kolleger som Li Rui (1765–1814) assisterte ham ved utarbeidelsen av Biografier av astronomer og matematikere. Disse biografiene gikk forsåvidt forbi de nevntes kretser; han med tok også andre lærde og ingeniører (og noen musikere og diktere). Her ble det omtalt 275 kinesere, men også 41 vesterlandske lærde. Verkett inneholdst også utførlige sitater fra verkene til forfattere som Ptolemæus og Kopernikus; i alle fal delvis ble dette første gang kineserne ble kjent med disse sitater.

De egentlige biografiske opplysninger gjengav offisielle standpunkter, i den betydning at de fulgte den konfucianske tradisjon. Det var et hovedmål for Ruan Yuan å gjøre det nærliggende at leseren skulle se at en rekke av de astronomiske kunnskaper som jesuittene bragte med seg til Kina, egentlig var av et kinesisk opphav. Dette prosjektet førte til at verket fikk en del faktafeil. Det ble også feilet en del generelt va gjaldt de vestlige biografier (slik blir Kopernikus oppført to ganger, under forskjellige navn). Mange er oppført i første linje på grunn av deres tilknytning til KIna (som jesuittiske lærde), andre oppføringer er forunderlige (som om en britisk sjøkaptein ven navn Auguste Lendy). Dor boken letet han opp og samlet gamle bøkre, noe han også fortsatte med fore resten av sin karriere. Bokn utkom i 1799. Det kom flere nyutgaver med utvidelser (for eksempel 44 nue biografier skrevet av hans student Luo Shilin for 1840-utgaven).

Boken ble gjenutgitt i 1829, 1840, 1842, 1888, og det ble gjort opptrykk i 1935 og 1955. En supplementutgave av Zhu Kebao kom i 1886 med 129 nye biografier, og en av Huang Zhongjun i 1898.

Storguvernør, storsekretær[rediger | rediger kilde]

I 1817 ble Ruan Yuan storguvernør for De begge Guangzhou, det vil si over de to provinsene Guangdong og Guangxi. I Guangzhou grunnla han Xuehaitangakademiet. I 1826 ble han utnevnt til storguvernør for Yunnan og Guizhou.

Noen få år etter steg han helt til topps i det kinesiske styringsverk da han i 1835 ble storsekretær. Han gikk i pensjon i 1838.

Biografi[rediger | rediger kilde]

 • Wei, Betty Peh-T’i (2006): Ruan Yuan, 1764-1849: The Life And Work of a Major Scholar-Official in Nineteenth-Century China Before the Opium War. ISBN 9622097855

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Ruan-Yuan, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 4. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b Ruan Yuan[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ MacTutor History of Mathematics archive, besøkt 22. august 2017[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ a b c d e f g h i j China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

 • Ruan Yuan, MacTutor History of Mathematics 2003