Rotsethornet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rotsethornet
Rotsethornet.jpg
Rotsethornet sett fra sentrum i Volda
LandNorge Norge

Rotsethornet
62°07′54″N 6°05′37″Ø

Rotsethornet er et fjell rett over Volda sentrum i Volda kommune. Den vestlige toppen nærmest sentrum er det mest vanlige turmålet, og er 649 moh., mens Instehornet knapt 400 m mot øst er 652 moh. Fjellet dominerer utsikten rett sør for Volda sentrum, og toppen byr på flott utsikt over Volda sentrum, bygder, fjorder og fjellet rundt.

Rotsethornet er et populært turmål, men den vanlige ruten rett opp fra Volda sentrum er såpass bratt at det er lagt ut tau til å holde seg fast i de bratteste kneikene. En kan parkere ved åpningen av RotsethorntunnelenRiksvei 651. Turveien går over tunellåpningen og opp til Kalsethola. Derifra går ruta forbi en telelink og opp gjennom bratt skog til utsiktsplassen Aksla. Videre i slakkere terreng opp til den vestre toppen, 649 moh. Turen ned kan gjerne gå via utsiktspunktet Toskegjølet, Instehornet og videre ned Litledalen til turveien rundt Rotevatnet.

Å gå på Rotsethornet den motsatte veien er lenger, men ruten går her i et langt enklere terreng. En starter da fra den sørligste viken av Rotevatnet. Ved turveien står det skilt med Rotsethornet, og en følger en traktorvei et stykke opp Litledalen. Deretter går stien bratt opp, men en er snart oppe på fjellryggen, og ser ned i Austefjorden på andre sida. Ruta følger deretter ryggen til toppen.

Fjellet har navnet etter gården Rotset som ligger nedenfor fjellet på nordsiden mot Volda sentrum.

Fjellet er ikke ufarlig, og her har de siste årene skjedd to dødsulykker under nedstiging fra fjellet, hvor personer har kommet bort fra den vanlige ruten fra toppen og ned til sentrum, og falt i det bratte og vanskelige terrenget. Hvis en følger den merkede ruten er det likevel ikke noen grunn til å unnlate å besøke toppen.

Rundskue[rediger | rediger kilde]

Rundskue fra toppen av Rotsethornet Arkivert 18. februar 2015 hos Wayback Machine. ved Leif Roar Strand, besøkt 23. november 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Standal, Helge J., Jon Hagen og Gunnar Wangen: Fotturer på Sunnmøre, 1999, ISBN 82-992081-2-2