Hopp til innhold

Rotkatalog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En rotkatalog er innen datafilsystemer den første eller øverste katalogen i et hierarki. Den kan sammenlignes med roten til et tre der underkatalogene er grenene.

Vi kan bruke et fysisk arkivskap som eksempel. Dersom de enkelte skuffene i arkivskapet representerer det høyeste nivået av underkataloger i datafilsystemet, så representerer skapet skuffene befinner i rotkatalogen. Det vil si at de andre katalogene kan være i rotkatalogen, men rotkatalogen kan ikke være i noen andre kataloger. I Unix er det mulig å plassere filer direkte i rotkatalogen. Dette blir som å plassere et dokument direkte i arkivskapet, men ikke i noen av skuffene.

Flere rotkataloger

[rediger | rediger kilde]

Unix følger trehierarkiet nærmest slavisk, og i Unix er betegnelsen for rotkatalogen /. Alle andre filsystemdeler, inkludert separate harddiskpartisjoner er regnet som grener ut fra roten. Under MS-DOS og Windows blir dette derimot løst på en annen måte. Hver partisjon har en separat «stasjon» (betegnet C:\ for en partisjon montert i monteringspunktet C:) og det er ingen felles rotkatalog på et høyere nivå.

MS-DOS og Windows støtter faktisk mer abstrakte hierarki selv om det er sjeldne syn. Det kan for eksempel opprettes egne partisjoner installert i underkatalogene til en annen partisjon. Dette har vært mulig i MS-DOS med hjelp av kommandoen JOIN, og kan også oppnås i alle Windows-versjoner. I noen sammenhenger er det også mulig å referere til en slags «rotkatalog» som inneholder alle installerte harddisker, selv om den ikke kan inneholde filer direkte siden den ikke eksisterer på noe filsystem.

I Unix og lignende operativsystemer har hver prosess sin egen idé om hva rotkatalogen er. For de fleste prosesser er denne det samme som systemet sin faktiske rotkatalog, men den kan bli endret ved å bruke kommandoen chroot. Dette blir som oftest bare gjort av sikkerhetsmessige grunner for å begrense hvilken filer en prosess har tilgang til.

På mange Unix-systemer er det også en katalog /root. Denne katalogen er, forvirrende nok, ikke en rotkatalog i ordets rette betydning, men hjemkatalogen til superbrukeren (også kalt root).

I operativsystemet VMS til HP (tidligere Compaq, og enda tidligere Digital Equipment Corporation) er benevnelsen rotkatalog brukt som navn på den katalogen der alle brukerens filer blir lagret. Brukeren kan også lagre underkataloger i denne katalogen, som igjen kan inneholde filer og andre underkataloger. Det som vi til vanlig omtaler som rotkatalogen heter Master File Directory i VMS.


Autoritetsdata