Roslagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartskisse over det såkalte Folklanden i Svitjod hvor det gule området omtrent tilsvarer dagens Roslagen

Roslagen er idag navnet på skjærgården utenfor kysten av landskapet Uppland i Sverige og fastlandet rett innenfor øyene. Det er ingen eksakte grenser for Roslagen, som omtrent omfatter området fra Danderyd i sør til og med Östhammar i nord.

De største øyene i Roslagen er Gräsö, Singö og Väddö. Norrtälje kalles iblant for Roslagens hovedstad. Andre større steder i Roslagen er Hallstavik, Rimbo, Vaxholm, Åkersberga, Älmsta, Öregrund og Östhammar.

Historie[rediger | rediger kilde]

Roslagens opprinnelige navn, Roden, er et svært gammelt begrep og betegnelsen på kystlandskapet i Svitjod, såvel som strandlandskapet inn i Mälaren, tidvis også kysten ned til Östergötland og skjærgården Sankt Anna.

Stedsnavnet Roslagen har blitt til ved en relativt sen (1400-tallet) sammenslåing av «Roden» og «Skeppslag». Roden har tilknytning til kystbefolkningen, de som ror. På runestenen Håkansstenen ved Hovgården ved Adelsö nevnes bryten Tolir som Bryte i Roden. I middelalderens Östgötalagen nevnes også jarls bryte i Rodens bo. I skriftlige kilder nevnes Roslagen første gang i 1493.

Mange historikere mener at Roslagen kan ha gitt navn til det svenske folket ruserne og Kievriket som på russisk heter Rus. Tilsvarende heter Sverige Ruotsi på finsk og Rootsi på estisk.