Rosita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rosita
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerRomantikk / Drama
Utgivelsesår1923
Prod.landUSA
Lengde90 min.
Språkstum (engelske mellomtitler)
Bak kamera
RegiErnst Lubitsch
MusikkLouis F. Gottschalk
SjeffotografCharles Rosher
Prod.selskapUnited Artists
Eksterne lenker

Rosita er en amerikansk stumfilm fra 1923 regissert av Ernst Lubitsch, med Mary Pickford i hovedrollen. Filmens handling er basert på den franske operaen Don César de Bazan av Adolphe d'Ennery og Philippe Dumanoir fra 1872.

Dette var den første filmen Lubitsch lagde i USA, etter å ha blitt brakt til Hollywood etter invitasjon av Pickford.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien finner sted i Sevilla, i en periode hvor byen har sunket dypt ned i fordervelse og synd. Sjokkert over dypet hans befolkning nå har sunket til, bestemmer kongen av Spania (spilt av Holbrook Blinn) seg for å besøke byen, samtidig som et karneval skal arrangeres. En av innbyggerne er Rosita (spilt av Mary Pickford) en populær sangerinne blant byens befolkning. Rosita er den eneste inntektskilden til hennes fattige familie. Hun er imidlertid lei av å leve i ekstrem fattigdom, mens kongen lever i enorm velstand. Etter å ha blitt tvunget til å betale skatt, blir Rosita rasende og kommer med en sang hvor hun fornærmer kongen. Når kongen blir informert om denne balladen, velger han å besøke henne anonymt. Men i stedet for å være sint, blir han snart sjarmert av kvinnen. Imidlertid har soldatene hans kommet for å arrestere henne, for hennes offentlige fornærmelser av kongen.

Don Diego (spilt av George Walsh) prøver å forsvare henne. Men i stedet for å overbevise soldatene om å sette henne fri, blir han også arrestert. De forelsker seg i hverandre ved politistasjonen, men hun er uvitende om at Diego er en mektig kaptein. Etter kongens anmodning blir Rosita satt fri, og eskortert hjem. Diego får imidlertid beskjed om at han kommer til å bli henrettet ved hengning. Når hun møter ham, tror ikke Rosita at han er den virkelige kongen. Han prøver å forføre henne, men hun blir ikke imponert før han tilbyr henne kostbare og moteriktige klær. Hun vil egentlig ikke ha noe som helst med ham å gjøre, men blir presset til å gi etter av familien hennes - som ser en mulighet til å endelig bli rike.

Men selv om de får et langt mer luksuriøst liv, føler familien seg fremdeles ikke respektert blant resten av samfunnet. Rositas mor (spilt av Mathilde Comont) krever at datteren hennes skal finne en velstående ektemann, og kongen tilbyr henne å bli gift med Diego. Rositas mor er fornøyd, uten å vite at han kommer bli å bli dømt til døden kort tid etter bryllupet. Diego blir manipulert til å delta i dette opplegget, når han får tilbud om å bli skutt som en respektabel soldat - i stedet for å bli hengt som en simpel kjeltring. Under bryllupet blir de gift med øynene tildekket, og de vet dermed ikke hvem de egentlig skal giftes med. Men kongens plan mislykkes når Rosita bryter reglene, og ser på sin fremtidige ektemann.

Rosita blir sjokkert over å få vite at hennes nye ektemann faktisk er Diego, som umiddelbart blir sendt tilbake til fengsel. Rosita overbeviser kongen om å sette Diego fri, men kongen beordrer vaktene sine til å drepe Diego. Kort tid senere får Rosita beskjed om at Diego har blitt henrettet. Hun prøver snart å drepe kongen, frem til hun oppdager at Diego fremdeles er i live - og de to elskerne blir endelig gjenforent. Kongen blir deretter konfrontert av sin kone om hans nyeste affære. Hun avslører at hun beordret vaktene til å skåne Diego, på grunn av kongens gjentatte affærer.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]