Rosenlundsalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rosenlundsalen i Konservativen, Halden er sannsynligvis Norges eldste bevarte teatersal. Salen er nevnt i en branntakst fra 1777 og er dermed eldre enn både Fredrikshalds teater og Trøndelag Teaters Gamle Scene. Huset er oppført mellom 1759 og 1765.

Salen, og resten av huset, var opprinnelig lokaler for Den Civile Klub Selskab også kalt Harald Haarfagers Klub. Navnet har salen etter S. Rosenlund, som eide huset i 1842. Salen har bevart en original prosceniebue som viser at den har fungert som teatersal. De opprinnelige dekorasjonene ble imidlertid borte da Den Civile Klub slo seg sammen med Den Militære og ble til Haldens Klub.

I 1849 holdt Marcus Thrane det første folkemøtet i det som skulle bli kjent som Thrane-ria i Rosenlundsalen. Vi har dermed belegg for å si at ikke bare norsk teater, men også norsk arbeiderbevegelse, kan føre sin historie tilbake til dette rommet.

I 1852 var salen igjen innreda som teater, og fra 1856 finnes det detaljert oversikt over tepper, dekorasjoner og sufitter.

Ved overgangen til det tjuende århundre ble salen overtatt av Den konservative Arbeiderforening og fikk etter dette rykte som ølbule. Fra 1961 fungerte salen som møbellager, mens huset gradvis forfalt.

I 1987 kjøpte Halden kommune huset og satte de øvrige lokalene i stand som kontorer for Østfold Teater. Selve salen ble stående urørt.

Salens framtid er usikker. Kulturhistorisk verdifull, men samtidig forfallen og utsatt, trenger den sårt til en restaurering som går langt ut over både økonomi og kompetanse hos den nåværende eieren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fortidsvern. 3/2008.
  • Vidar Parmer Teater på Fredrikshald 1965

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]