Rose er en rose er en rose er en rose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Rose er en rose er en rose er en rose» er en berømt frase som ble skrevet av den amerikanske poeten Gertrude Stein som en del av hennes dikt fra 1913, Sacred Emily, som ble utgitt i boken Geography and Plays (1922).

I dette diktet er den første Rose navnet på en person. Stein benyttet senere variasjoner av setningen i andre av hennes skrifter, og «En rose er en rose er en rose» («A rose is a rose is a rose») er sannsynligvis hennes mest kjente sitat. Som oftest blir det tolket i betydningen «tingene er hva de er», et utsagn for loven om identitet, «A er A». I Steins syn uttrykker setningen det fakta at når man benytter navnet på en ting (gjenstand) fremmer man også bilder og følelser knyttet til tingen. Etter hvert som sitatet ble spredt i hennes egne skrifter og i kulturen generelt, har Stein en gang bemerket: «Nå, hør etter! Jeg er ingen tåpe. Jeg vet at vi i dagliglivet ikke går rundt og sier «er en... er en... er en...» Ja, jeg er ingen tåpe, men jeg mener at i denne setningen er rosen rød for første gang i engelsk poesi på hundre år.» (Four in America).[1]

Gertrude Steins repeterende språk kan referere til språkets foranderlige kvalitet i tid og historie. Hun sa selv til et publikum ved University of Oxford at utsagnet referert til det faktum at da romantikerne benyttet ordet «rose» hadde det et direkte forhold til en reell rose. For senere tidsepoker i litteraturen er ikke dette lenger sant. Den tid som etterfulgte romantikken, den moderne tidsalder, var bruken av ordet rose en referanse til en egentlig rose, dog innebar det også at bruken av ordet medførte de arketypiske elementer i romantikken ble videreført. Sitatet følger også den retoriske lov om trefoldig repetering for å framheve et poeng, noe som ble observert i taler tilbake til sofistene.

«Rose er en rose er en rose» og andre varianter er ofte benyttet i sammenheng med et sitat av William Shakespeare; «A rose by any other name would smell as sweet». Flere andre forfattere har hatt referanse til Gertrude Steins, fra en parodi hos Ernest Hemingway til en parafrase hos Aldous Huxley.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gertrude Stein Arkivert 20. mars 2006 hos Wayback Machine., av Mina Loy

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]